piątek, 29 lipca 2016

Czekoladowy suflet z sosem z czerwonej porzeczki

Suflet to deser, którego zawsze się bałam. Tyle mówi się o technice przygotowania, wyrastaniu, opadaniu. Technika fakt najważniejsza, ale po swoim pierwszym razie z sufletem stwierdzam - nie ma czego się bać! Ważne, aby składniki miały temperaturę pokojową, a wszystkie czynności były wykonywane dość sprawnie, ale zarazem delikatnie. Przepis ze strony mojewypieki.com . Ja dodałam kwaśny sos z czerwonej porzeczki przełamujący słodycz czekolady.

Składniki na ok 3 suflety:

  • 140 g dobrej gorzkiej czekolady
  • 90 ml śmietanki kremówki
  • 2,5 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka rumu
sos:
  • 3/4 szklanki porzeczek
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka czerwonego octu winnego
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

  • Ramekiny wysmaruj cienko masłem i wysyp drobnym cukrem (nadmiar odsyp).
  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni
  • Oddziel żółtka od białek. Śmietankę wraz z rumem i cukrem umieść w rondelku. Zagotuj i zdejmij z ognia. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Wystudź - czekolada musi być letnia, nie zimna. Po ostudzeniu dodaj żółtka - wymieszaj. Czekolada powinna być lekko płynna.
  • W osobnym naczyniu ubij białka prawie na sztywno - powinny robić się tzw. fale, jednak nie mogą być za mocno ubite.
  • Część białek połącz z masą czekoladową, wymieszaj delikatnie i dodaj resztę białka. Wymieszaj tylko do momentu uzyskania jednolitej masy.
  • Napełnij ramekiny masą (musi dosięgać samej krawędzi naczynia). Przełóż natychmiast do nagrzanego piekarnika i po 30 sekundach zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Piecz ok 14-15 minut.
  • W międzyczasie przygotuj sos porzeczkowy:
  • Porzeczki przesyp do rondla, dodaj resztę składników i duś ok 15 minut. Można na końcu zblendować lub przetrzeć przez sito do uzyskania jednolitej konsystencji.


Suflet podaje się od razu po wyciągnięciu z piekarnika.



niedziela, 17 lipca 2016

Lasagne z cukinii

Uwielbiam cukinię w każdej postaci. Jest idealnym zastępstwem makaronu. Zdrowsza, mniej kaloryczna, pełna witamin i co najważniejsze - nadająca potrawie ciekawy smak. Zapraszam do spróbowania lasagne bez makaronu!

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 250 g serka ricotta
  • pół szklanki startej mozzarelli
  • 80 g startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 0,5 kg mielonego wołowego
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól, bazylia, oregano
Przygotowanie:
  • Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Wyłóż na rozgrzaną patelnię i lekko zeszklij. Dodaj mięso, podsmaż i dodaj pomidory. Przypraw i gotuj do momentu utworzenia się w miarę gęstego sosu.
  • Cukinię pokrój w cienkie paski (idealnie nadaje się do tego szeroka obieraczka lub skrawak do sera), nasmaruj je cienką warstwą tłuszczu - podsmaż na patelni grillowej (musi nadal być al dente). Odłóż na papier kuchenny.
  • Wymieszaj w misce sery i jajko. Dopraw solą, pieprzem i oregano.

  • Nastaw piekarnik na 190 stopni. W naczyniu żaroodpornym wyłóż kolejno: paski cukinii, mięso, ser (wyjdą ok 2 warstwy). Na wierzchu ułóż cukinię. Zapiekaj pod przykryciem ok 20 minut, następnie posyp wierzch resztą sera i włóż do piekarnika na jeszcze 10 minut.
Smacznego!

piątek, 8 lipca 2016

Paella z kurczakiem i chorizo

Paella. Przypomina mi żar z nieba, szum oceanu, owoce morza, grillowaną rybę na teneryfskich klifach... Smak lata.  Smak ostatnich dni wakacji ;)

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • ok 100g dobrego chorizo
  • 250 g ryżu do paelli (okrągły lub arborio) 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 3 duże mocno dojrzałe pomidory
  • ok 3 szklanek bulionu drobiowego
  • 100 ml białego półwytrawnego wina
  • garść pietruszki
  • 1 mała cytryna
  • łyżka papryki słodkiej
  • łyżeczka kolendry mielonej
  • sól
  • zielony groszek (1/3 puszki)
Przygotowanie:
  • Kurczaka umyj i pokrój w kostkę, chorizo w plastry, a paprykę w cienkie krótkie paski. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Sparz pomidory i obierz ze skóry.
  • Rozgrzej głęboką, szeroką patelnię, przykryj dno oliwą. Podsmaż krótko kurczaka i chorizo. Dodaj cebulę i czosnek, wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilę. Dodaj paprykę - smaż ok 5 minut. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj, aż rozpadną się do konsystencji sosu. Dodaj wino, podgotuj do odparowania.  Przypraw.
  • Dalej wsyp ryż, wymieszaj dokładnie i podsmaż ok 2 minuty. Wlej bulion. Od tej pory już nie mieszaj, zmniejsz ogień i gotuj ok 15 minut. Po tym czasie gotuj  paellę pod przykryciem jeszcze ok 5 minut. Gotową posyp groszkiem, wyciśnij sok z cytryny. Udekoruj pietruszką i cytryną.
Smacznego!