Słodko-kwaśny mus truskawkowy w połączeniu z lekkim serowym spodem z jogurtem nie może nie smakować.. rozpływa się w ustach. Przepis zaczerpnięty z moichwypieków.com
masa serowa:
- 250 g twarogu 2-krotnie zmielonego
- 250 g jogurtu greckiego
- 60 g cukru pudru
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- łyżka cukru wanilinowego
mus:
- 450 g truskawek
- 150 g jogurtu greckiego
- łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
ponadto: paczka biszkoptów do spodu
Przygotowanie:
- Żelatynę rozpuść w wodzie (ok 40 ml), Wymieszaj i odstaw (od czasu do czasu podgrzej - nie zagotowując!). W międzyczasie zmiksuj twaróg z jogurtem, cukrem pudrem i wanilinowym. Żelatynę rozrób z łyżką gotowej masy, dodaj do reszty - dokładnie zmiksuj.
- Masę wyłóż na spód z herbatników i włóż do lodówki do stężenia.
- Masę truskawkową przygotuj podobnie. Rozpuść i odstaw żelatynę. Truskawki zblenduj na puree, dodaj jogurt, sok z cytryny, cukier puder i zmiksuj do połączenia składników. Przestudzoną zelatynę rozrób z łyżką masy truskawkowej, dodaj do całości i dokładnie zmiksuj. Przełóż masę na lekko stężałą masę serową. Odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Smacznego!!
lekki i pyszny!
OdpowiedzUsuńSmacznie!
OdpowiedzUsuńświetna propozycja!
OdpowiedzUsuń