Składniki:
- 850 g tłustego dobrej jakości twarogu
- 5 jajek
- łyżeczka esencji waniliowej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki soli
- 150 g drobnego cukru
ponadto
- ok 120 g masła orzechowego (najlepiej własnego)
- 2 solidne łyżki miodu
- garść orzeszków ziemnych
Przygotowanie
- Twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce lub malakserze. Nagrzej piekarnik do 180 stopni
- Zmiksuj delikatnie ser, stopniowo dodając cukier. Następnie po kolei dodaj jajka - miksując na wolnych obrotach. Dodaj sól, wanilię i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj do momentu połączenia składników.
- Tortownicę o średnicy ok 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę. Piecz przez ok 60 minut w 180 stopniach (dla serników lepszą opcją jest kąpiel wodna w mniejszej temperaturze - odsyłam do lektury kąpiel wodna)
- Po upieczeniu sernik pozostaw do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. W międzyczasie wymieszaj dokładnie masło orzechowe wraz z miodem. Nałóż masę orzechową na wierzch sernika, przy krawędzi posyp orzeszkami.
Smacznego!