wtorek, 2 września 2014

Kurka wpadła w kaszę.



Sezon grzybowy w pełni. Mi brak grzybowego towarzystwa, to do lasu samej się nie chce. Na ratunek przybywa pobliski targ z ludźmi, którym się chce i którzy chcą sobie na mnie zarobić. Kurki kureczki kurunie.. Sosik grzybowy chodzi po głowie od dawna. Uwielbiam z ziemniakami. Ale trzeba dbać o linię.. tadam - kasza gryczana.

Składniki (na ok 2 porcje):
  • 250g kurek
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • ok 75 ml białego wytrawnego wina
  • koperek
  • sól, pieprz, tymianek
  • kasza gryczana
  • kostka bulionu grzybowego
Przygotowanie:
  • Kurki dokładnie wyczyść, jeśli na mokro - odstaw do wyschnięcia. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj.
  • Na roztopionym maśle podsmaż cebulę, dodaj czosnek. Zalej winem i duś do odparowania. Dodaj kurki. Przypraw. Podsmaż ok 10-15 minut
  • W międzyczasie ugotuj kaszę w bulionie grzybowym
  • Grzyby zalej śmietanką, duś pod przykryciem jeszcze przez ok 10 minut. Pod koniec posiekaj drobno koperek (ilość wedle uznania) i dodaj do sosu. 
  • W czasie gotowania, popij trochę wina...w razie jak nie wyjdzie, to i tak będzie smakować ;)




Smacznego!

1 komentarz: