Składniki (na tortownicę ok 25 cm średnicy)
- 650 g serka homogenizowanego (śmietankowy lub wanilia)
- 250 g śmietany kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 1-2 galaretki w proszku
- ok 300 g truskawek
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- biszkopty do wyłożenia dna
Przygotowanie:
- Dno blaszki wyłóż biszkoptami. Kremówkę ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec stopniowo cukier puder.
- Do gotowej śmietany dodaj serki.
- Rozpuść żelatynę w wodzie dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki, przestudź - dodaj do masy i zmiksuj wszystko na dużych obrotach.
- Masę wyłóż równomiernie na herbatniki i wstaw do lodówki/
- W międzyczasie przygotuj galaretkę, odstaw do ostudzenia. Truskawki pokrój w połówki, wyłóż na masę serową, następnie tężejącą galaretkę wlej na ciasto.
- Chłodź w lodówce do momentu całkowitego stężenia galaretki
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz