wtorek, 18 marca 2014

Tarta gruszkowa z migdałami

Składniki:

na spód:
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko+ 1 żółtko
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
nadzienie migdałowe:
  • 80 g zmielonych migdałów
  • 80 g masła
  • 70 g cukru
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
ponadto: ok 3 gruszki

Przygotowanie:
  • Wymieszaj wszystkie składniki na spód - wyrób energicznie, ale szybko.Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum pół godziny
  • Rozetrzyj masło z cukrem na gładką puszystą masę, dodaj migdały, cukier wanilinowy, jajko, mąkę - wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej masy - odłóż do lodówki
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni
  • Ciasto rozwałkuj (ja ciasto rozwałkowuję w folii, dzięki temu nie przerywa się), wyłóż na blaszkę. Nakłuj na całości widelcem i podpiecz je przez 10-13 minut
  • Pokrój gruszki w cienkie plastry
  • Na podpieczony spód wyłóż równomiernie nadzienie migdałowe, na wierzchu poukładaj gruszki
  • Piecz jeszcze przez 30/35 minut
Smacznego!
Zapraszam do komentowania

1 komentarz: