czwartek, 13 lutego 2014

Tacos z kurczakiem

Meksykańskiej kuchni ciąg dalszy.
Tacos - przyrządzane z tortilli z mąki kukurydzianej. Do środka chrupiącej kieszonki można wsadzić wszystko, co lubimy. Najbardziej popularne jest mięso mielone, ja jednak postawiłam na zdrowego, wartościowego kurczaka ;). Dopełnieniem jest ostry sos, który wiąże wszystkie smaki.

Składniki(na ok. 4 tacos):

  • 4 mniejsze placki tortilli 
  • 2 piersi z kurczaka
  • pomidor
  • świeży ogórek
  • puszka kukurydzy
  • papryczka jalapeno (uwaga, sos jest już ostry!)
  • sos salsa- przepis tutaj
  • przyprawy: papryka (ostra, słodka), zioła prowalsalskie, czosnek, sól)
Przygotowanie:
  • Nastaw piekarnik na ok 200-220 stopni
  • Kurczaka umyj, pokrój na dość małą kostkę. Wetrzyj przyprawy, zostaw na 10 minut do przegryzienia. Następnie usmaż na patelni.
  • Tortille rozłóż na ruszcie w sposób jak na zdjęciu

  • Wsadź tortille do piekarnika na kilka minut - cały czas doglądając, aby się nie spaliły. Gdy będą wystarczająco sztywne, wyjmij.
  • Pokrój warzywa w plasterki
  • Tortille wysmaruj sosem salsa, włóż do środka warzywa, mięso i jeszcze raz polej sosem.
Tacos najlepiej jeść rękami - czyli to, co prawdziwi smakosze lubią najbardziej :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz