Czas na coś ciekawszego. Proste, szybkie danie - koszt ok. 13 zł. Najlepiej jeść zaraz po wyciągnięciu z piekarnika i ochach i achach jakie to jest ładne :).
- 1 pierś z kurczaka
- mały brokuł/ pół dużego
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- ząbek czosnku
- 1 łyżka cytryny, łyżka skórki z cytryny
- garść starego żółtego sera
- sól, pieprz, odrobinę ziół prowansalskich
- ponadto żółtko do posmarowania
Przygotowanie:
- Mięso i brokuły umyj. Pierś oczyść z wszelkich kostek, chrząstek i żyłek. Pokrój na małe kawałki.
- Brokuł rozdziel na małe różyczki i gotuj do średniej miękkości (ok 3-4 minuty) w osolonej wodzie.
- Czosnek posiekaj drobno, nasmaruj nim pierś , dodaj sok z cytryny, skórkę, przypraw.
- Podsmaż na patelni.
- Nastaw piekarnik na 210-220 stopni.
- Brokuły odcedź, odstaw na bok.
- Rozwiń ciasto na papierze do pieczenia, wzdłuż dłuższej części ułóż pierś, brokuły, posyp serem.
- Natnij pozostałe ciasto po obu stronach w paski ok 1,5-2 cm. Zapleć warkocz. Posmaruj rozbełtanym jajkiem.
- Wstaw do piekarnika i zapiecz przez ok 15 minut (do chrupkości i zarumienienia ciasta).
Pychotka! Szybkie (ok 25 minut roboty) i smaczne!
Smacznego :)
Pięknie wygląda a jutro się przekonam jak smakuje ;-) Pozdr
OdpowiedzUsuńZrobione...Zjedzone...Pychotka :-) pozdr
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) zapraszam do skorzystania z pozostałych przepisów
OdpowiedzUsuń