wtorek, 16 stycznia 2018

Zielone smoothie z imbirem

Pogoda, jak na zimę, mało zimowa. Jednak taki okres -ani ciepło, ani zimno- szczególnie niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jedyny ratunek to profilaktyka bombą witaminową.
Niektórzy biorą tabletki, ja jednak wolę uzupełniać niedobory naturalnymi składnikami.
W roli pogromcy bakterii idealnie spisuje się smoothie.

Smoothie to samo zdrowie:
szpinak - bogaty w wit. C, beta-karoten, luteinę, obniża ciśnienie, źródło wapnia
banan - źródło potasu, pomagają w obniżeniu cholesterolu,
imbir - dobry na trawienie, bogaty w substancje przeciwzapalne, poprawia krążenie
awokado - bogaty w zdrowe tłuszcze (omega-3, omega-6), błonnik, witaminę E
gruszka - zawierają dużą ilość potasu, błonnika, bogate źródło antyoksydantów
orzech laskowy - źródło witaminy E - poprawiają kondycję skóry, kwasu foliowego, magnezu


Składniki na 400 ml:
  • 1 mały banan
  • 1 gruszka 
  • 1 cm obranego imbiru
  • pół awokado
  • garść szpinaku baby
  • 125 ml mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
  • kilka orzechów laskowych
Przepis:
  • Gruszkę umyj i pokrój na mniejsze kawałki, banana i imbir pokrój w plastry, awokado obierz ze skórki i dorzuć do reszty składników. Dodaj szpinak, posiekane orzechy oraz mleko. Zblenduj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
Smacznego!

1 komentarz: