środa, 31 stycznia 2018

Tajskie Panang Curry z kurczakiem i jarmużowymi chipsami

Często uciekam do kuchni azjatyckiej. Najczęściej pada na ciepłe rejony Tajlandii.
Z tym krajem kojarzą mi się kwaśne, cytrusowe smaki limonki, czy trawy cytrynowej, ostrość papryczki chili, słodycz mleka kokosowego i budzący kontrowersję zapach sosu rybnego.
Dziś to wszystko połączyłam w jedno danie - curry na samodzielnie przygotowanej paście Panang razem z ryżem basmati i chipsami z jarmużu.

Składniki:
pasta
  • 7 suszonych papryczek chili
  • pół czerwonej cebuli
  • 4 cm korzeń imbiru (~2cm śr.)
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki kolendry mielonej
  • 2 łyżki trawy cytrynowej mielonej*
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka soli
  • garść orzeszków ziemnych
* można użyć 3 łodyżki świeżej trawy (białe części, posiekane)

curry
  • 400g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki pasty Panang
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 125 ml bulionu drobiowego
  • 4 posiekane liście kafiru
  • łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 25g posiekanych orzeszków ziemnych
  • łyżeczka brązowego cukru
Przygotowanie:
  • Zacznij od pasty - czosnek i imbir obierz i pokrój w mniejsze części. Chili zalej gorącą wodą i mocz pod przykryciem ok 30 minut. Pozostałe składniki umieść w misce, dodaj chili oraz odrobinę wody, w którym się moczyło. Wszystko zblenduj na gładką masę. 
  • Curry - rozgrzej olej w woku bądź głębokiej patelni, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i zeszklij, dodaj pastę, wymieszaj i podsmaż ok 2 minut. Wlej mleczko wraz z bulionem, dodaj liście kaffiru, mieszaj przez minutę. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka. Wymieszaj i gotuj ok 8 minut, aż kurczak będzie gotowy. Dodaj sos sojowy i cukier. Podsmaż jeszcze przez 2 minuty. Posyp orzeszkami i wymieszaj.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz