Czy z filmu wojennego można wyciągnąć inspirację na obiad? A no można. Bo jak główny bohater Niezłomnego, zmagając się z kolejnym dniem dryfowania na otwartym morzu, opowiada o gnocchi swojej włoskiej mamy, to nie ma opcji, że ślinka nie pocieknie.
Moim kluseczkom towarzyszy aromatyczna wolno pieczona karkówka w słodkiej winnej glazurze. No nieskromnie mówiąc, to jest przepyszne!
GnocchiMoim kluseczkom towarzyszy aromatyczna wolno pieczona karkówka w słodkiej winnej glazurze. No nieskromnie mówiąc, to jest przepyszne!
Mięso:
- 1,5 kg karkówki bez kości
- 100 ml wina lub wody
Marynata:
- 2 łyżki musztardy
- Sól morska świeżo mielona
- 3 łyżki oliwy
- 5 gałązek tymianku
- 3 ząbki czosnku
- Pieprz
Glazura:
- 150 ml czerwonego wina
- 4 łyżki miodu
- 3 gałązki tymianku
- 3 łyżki masła
Przygotowanie:
- Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z resztą składników marynaty. Odkrój tłuszcz z karkówki, przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, posol obficie i natrzyj marynatą. Przykryj folią i zostaw w lodówce na minimum noc.
- Nastaw piekarnik na 200 stopni. Do zamarynowanej karkówki wlej 100 ml wina lub wody. Włóż do pieca na ok 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 135 stopni i piecz pod przykryciem jeszcze przez minimum 2 godziny (podlewaj mięso od czasu do czasu wytopionym tłuszczem). 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię i nasmaruj karkówkę glazurą. Podkręć temperaturę do 160 stopni.
- Glazura: Wino wlej do rondla, dodaj tymianek. Redukuj płyn przez kilka minut. Następnie dodaj miód i masło. Gotuj do uzyskania konsystencji sosu. Glazura powinna być lepiąca, jednak nie tak gęsta jak karmel. Gotową natrzyj mięso, zostaw jednak trochę na sos do klusek.
- Gnocchi: Ziemniaki upiecz w mundurkach, następnie obierz ze skóry i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko i mąkę. Wyrób dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dodaj mąkę - ciasto powinno przypominać to na kopytka. Z gotowego ciasta uformuj ruloniki i pokrój je na ok 1,5 cm kawałki. Zagotuj osoloną wodę i przełóż gnocchi do garnka. Gotuj ok 30 sekund od wypłynięcia. Gotowe kluseczki wyciągnij łyżką cedzakową. Przed podaniem podsmaż porcję na łyżce oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz