środa, 21 lutego 2018

Krem z pieczonych buraków z imbirem i pomarańczą

Chorowanie oznacza u mnie jedno - przeprowadzam się do kuchni.
Dziś krem z buraka!


Składniki:


  • 3 duże buraki
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 litr bulionu
  • 2 cm imbiru
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  • Buraki owiń srebrną folią i piecz około godziny w 180 stopniach. Gotowe obierz ze skórki, pokrój w mniejsze kawałki.
  • Cebulę pokrój w kosteczkę, posiekaj drobno czosnek. Zeszklij na oliwie w głębszym rondlu. Dodaj pokrojony w plasterki imbir. Podsmaż, dodaj buraki, zalej 700 ml ciepłego bulionu, dodaj ocet, sok z pomarańczy, przyprawy i zblenduj do jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu i wymieszaj. Zagotuj.
  • Podawaj z łyżeczką śmietany i pestkami dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz