Jest cudowną alternatywą do przejedzonej już jajecznicy lub w wersji obiadowej - jajka sadzonego.
Jak sama nazwa wskazuje bałagan, miks wszystkiego - do szakszuki można wrzucić wszystko, co mamy w lodówce i będzie pysznie.
U mnie bazę robią oczywiście pomidory wraz z czerwoną cebulą, papryką i awokado.
Składniki:
- 2 jajka
- 3 pomidory
- pół małej czerwonej cebuli
- 1/4 papryki czerwonej
- 1/4 dojrzałego awokado
- szczypior do posypania
- kilka listków bazylii
- 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pomidory umyj i pokrój w kostkę, paprykę i cebulę posiekaj drobno również w kostkę.
- Awokado obierz ze skóry i pokrój w cienkie plastry
- Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy, podsmaż cebulę wraz z papryką. Dodaj pomidory, przypraw i smaż przez chwilę (powinny się podsmażyć, nie ugotować). Zrób 2 wolne miejsca, wlej w nie jajka. Podsmaż, na końcu zostaw chwilę pod przykryciem. Białko musi być ścięte, a żółtko po przekrojeniu powinno wypływać.
- Posyp szczypiorkiem, wyłóż awokado i listki bazylii.
Najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba, którym można wyjadać resztki sosu!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz