wtorek, 23 stycznia 2018

Shakshuka z awokado i papryką

Ostatnio mam obsesję na punkcie shakshuki!
Jest cudowną alternatywą do przejedzonej już jajecznicy lub w wersji obiadowej - jajka sadzonego.
Jak sama nazwa wskazuje bałagan, miks wszystkiego - do szakszuki można wrzucić wszystko, co mamy w lodówce i będzie pysznie.
U mnie bazę robią oczywiście pomidory wraz z czerwoną cebulą, papryką i awokado.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 pomidory
  • pół małej czerwonej cebuli
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1/4 dojrzałego awokado 
  • szczypior do posypania
  • kilka listków bazylii
  • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  • Pomidory umyj i pokrój w kostkę, paprykę i cebulę posiekaj drobno również w kostkę.
  • Awokado obierz ze skóry i pokrój w cienkie plastry
  • Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy, podsmaż cebulę wraz z papryką. Dodaj pomidory, przypraw i smaż przez chwilę (powinny się podsmażyć, nie ugotować). Zrób 2 wolne miejsca, wlej w nie jajka. Podsmaż, na końcu zostaw chwilę pod przykryciem. Białko musi być ścięte, a żółtko po przekrojeniu powinno wypływać.
  • Posyp szczypiorkiem, wyłóż awokado i listki bazylii.
Najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba, którym można wyjadać resztki sosu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz