piątek, 2 stycznia 2015

Sernik tradycyjny z lukrem

Święta, sylwester.. ruszyła produkcja serników.  Z każdym następnym wychodzą coraz lepiej...
Tym razem tradycyjnie, smacznie, bez zbędnych udziwnień.


Składniki


  • 1 kg twarogu zmielonego 2-3 razy
  • 4 duże jajka
  • 200 g masła
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenie (opcjonalnie)
lukier: szklanka cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny, łyżka wody, skórka z pomarańczy

Przygotowanie:

  • Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę. Dodaj żółtka, aromat - zmiksuj.
  • Stopniowo dodawaj twaróg, cały czas miksując. Dodaj proszek do pieczenia, mąkę, zmiksuj.
  • Ubij białka na sztywną pianę i dodaj do masy serowej - delikatnie wymieszaj.
  • Spód blachy wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż równo masę. Piecz w 160 stopniach przez około godzinę (na dolną półkę połóż szerokie naczynie z gorącą wodą). Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  • Przygotuj lukier, udekoruj wystudzony sernik.

1 komentarz: