Składniki (na ok 80-100 pierniczków):
- 550 g mąki
- 300 g miodu (najlepiej płynnego)
- 120 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki kakao
- 50 g przyprawy do piernika
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Masło roztopić w rondelku, odstawić żeby trochę ostygło. Wszystkie składniki - najpierw sypkie, potem płynne połączyć razem i wymieszać. Wyrobić ciasto do momentu aż będzie plastyczne.
- Przygotowane ciasto rozwałkować (najlepiej podsypać mąką stolnicę, ponieważ jest dość klejące) na grubość ok 3-5 mm (jak kto lubi). Wykrawać pierniczki
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec najlepiej na papierze do pieczenia przez ok 8-10 minut w zależności od grubości ciasta. Ściągnąć, gdy chwilę ostygną.
- Przechowywać np w pudełku (z przykrywką).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz