sobota, 21 września 2013

Zupa krem z kalafiora z grzankami

Coś szybkiego na zimne jesienne dni - zupa z kalafiora. Nie jest to jednak zwykła kalafiorowa, bo gęsta, bo z chrupiącymi grzankami. No i najważniejsze - tania i szybka w przygotowaniu. Można ją zrobić w wersji ekspresowej na bulionie z kostki - wiadomo, traci się na smaku, jednak nie robi aż takiej tragedii, a ugotowanie jej to kwestia może 20 minut.

Składniki:

  • litr bulionu warzywnego*
  • 1 duży kalafior
  • 2 ziemniaki
  • ząbek czosnku
  • pieprz,sól
  • na grzanki : 2 kromki chleba, odrobina oliwy
* bulion robimy tak jak rosół, tyle, że bez mięska

Przygotowanie:

  • Pokrój czosnek drobno i podsmaż na patelni - uważaj, żeby nie przesmażyć, bo wtedy zamiast uwolnić aromat, czosnek będzie gorzki.
  • Ugotuj bulion, umyj warzywa i pokrój na mniejsze części (kalafior na małe różyczki, ziemniaki w kostkę). Wrzuć do gotującego się bulionu razem z czosnkiem. Gotuj do miękkości warzyw.
  • Gdy warzywa będą miękkie, rozgnieć je blenderem do uzyskania kremowej konsystencji zupy. Dopraw wedle uznania.
  • Chleb pokrój w małą kosteczkę, jeśli jest świeży podsusz go na suchej patelni, jeśli czerstwy (a taki najlepiej dać) wrzuć na patelnię z odrobiną(!) oliwy. Podsmaż z obu stron do uzyskania ładnego złotego koloru.
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz