środa, 21 sierpnia 2013

Bułeczka z pieczarkami

Bułki z pieczarkami - pyszny farsz z grzybów, cebuli, podejrzewam ,że sera- ci, którzy są z Gorzowa wiedzą o czym piszę. Smak bułeczek ze słynnej gorzowskiej budki jest nie do podrobienia. Niemniej smaczne można jednak spróbować zrobić samemu. Chrupiąca ciepła bułka wraz z pieczarkowym nadzieniem to dobry pomysł na kolację, czy dość sytą przekąskę w ciągu dnia.

Składniki (na ok 4 bułeczki):

  • 4 większe bułki (np ciabaty lub do hot dogów)
  • ok 12-15 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżki keczupu
  • ser żółty (jakieś 50-100g)
  • masło (!) do smażenia
  • łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  • Pieczarki zetrzyj na tarce (na większym oczku), cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. 
  • Podsmaż cebulę na rozgrzanej patelni - na maśle (!!! na oleju nie będzie tego samego smaku) do zezłocenia, potem dodaj pieczarki, wymieszaj, podsmaż chwilę - przypraw solą, pieprzem, następnie duś na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut (od czasu do czasu mieszając).
  • Nagrzej piekarnik na 170 stopni
  • Przełóż farsz do miseczki, dodaj keczup, zioła prowansalskie, jeśli trzeba dosól i dopieprz. Zetrzyj ser i wymieszaj z farszem. 
  • Przetnij bułkę z jednej strony (od takiej do hot doga - odetnij dupkę) , wyjmij wnętrze bułki i wypełnij ją farszem. Gotowe bułeczki wstaw do piekarnika i podpiecz do chrupkości bułki (ok 8 minut).
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz