Składniki (na ok 2 porcje):
- 300 g szpinaku (ja robię z mrożonego)
- makaron - tyle, ile lubicie (na 2 porcje ok 150-200g)
- 150 g twarogu
- pierś z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, przyprawa do kurczaka
- opcjonalnie - 2 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka umyj i pokrój na małe kawałki (kosteczkę). Przypraw papryką i przyprawą do kurczaka. Podsmaż na rozgrzanej patelni do momentu nabrania złocistego koloru.
- Wstaw wodę na makaron.
- Na 2 patelni (jak nie masz, to mięso wrzuć gdzieś tymczasowo i rób na tej samej umytej patelni) odparuj wodę ze szpinaku - mieszając, aby się nie przypalił. Pod koniec dodaj drobno posiekany czosnek i twaróg. Przypraw (sól, pieprz) i wszystko mieszaj do momentu uzyskania w miarę jednolitej masy. Jeśli chcesz, aby potrawa była mniej sucha - dodaj jogurt i wymieszaj. Wrzuć do tego ugotowany makaron i usmażonego kurczaka. Wymieszaj i podsmaż jeszcze chwilkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz