czwartek, 23 maja 2013

Bruschetta wiosenna

Niestety czas sesji nastał. Co robicie by pokonać stres? Ja go zajadam - najczęściej słodyczami, ale zdarzają się też jakieś małe przekąski wytrawne. Wpadłam więc na pomysł małych włoskich zapiekanych kanapeczek - ale w mojej wiosennej wersji. Bruschetty nadają się zarówno na ciepłą przekąskę w ciągu dnia, jak i przystawkę np. na imprezę po sesji :). Kanapeczki bez problemu każdy będzie potrafił przygotować, a ich koszt zależy od tego, co mamy w lodówce (bo ja najczęściej właśnie wrzucam na nie co popadnie).

Przepis na ok. 22 bruschetty (z bagietki) :

Składniki:
  • 1 bagietka
  • 1,5-2 pomidory 
  • pół dość małego ogórka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 rzodkiewki
  • przyprawy : oregano, bazylia, pieprz czarny (ew. ziołowy), sól, zioła prowansalskie, chilli suszone mielone
  • oliwa z oliwek (może być olej)
  • ser (najlepsza jest mozzarella) - może być zółty
Przygotowanie:
  • Umyj i pokrój warzywa na małe kawałki (kosteczkę). Posiekaj bardzo drobno czosnek - prawie, że na miazgę. Wymieszaj wszystko razem, przypraw (soli tylko troszeczkę, chilli wcale) i jeszcze raz wymieszaj.

  • Wstaw przygotowane warzywa do lodówki - aby się przegryzły.
  • Nastaw piekarnik na 180st.
  • Do małej miseczki wlej oliwę (parę łyżek - na oko myślę, że koło 5), wsyp do niej odrobinę oregano, bazylii i soli - wymieszaj.
  • Pokrój bagietkę na małe kromeczki (ok 1,5-2 cm szerokości), następnie łyżeczką posmaruj je przygotowaną oliwą (nie za dużo - tylko kapkę)
  • Wstaw pokrojoną bagietkę do piekarnika  i podpiecz przez ok. 7 minut

  • Po tym czasie - wyjmij bagietki i łyżeczką nałóż na nie warzywa (tak, aby przykryło kromkę). Kanapki posyp startym żółtym serem, bądź cienkim plastrem mozzarelli. Na wierzch posyp odrobinę chilli.
  • Wstaw jeszcze na ok. 3 minuty do piekarnika (do czasu roztopienia sera)


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz