sobota, 23 kwietnia 2016

Polędwiczki w sosie rabarbarowo-truskawkowym

Miesiące tak szybko mijają, że nawet nie zauważyłam początku sezonu owocowego! Rabarbar - czekałam na niego od ostatniego zeszłorocznego drożdżowca. Tym razem postanowiłam przygotować go w wersji wytrawnej. Jest idealnym kwaskowatym uzupełnieniem dla wieprzowiny.

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 4 truskawki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1-2 łyżki miodu
  • sól, pieprz, tymianek
  • łyżka masła



Przygotowanie:


  • Polędwiczkę umyj, osusz i wyczyść z żyłek. Pokrój poprzecznie na 2 cm paski. Przypraw solą i pieprzem,tymiankiem, nasmaruj oliwą i odstaw do lodówki na ok 0,5 godziny.
  • Rozpuść na patelni masło z oliwą i mocno rozgrzej, smaż polędwiczki z obu stron do zbrązowienia. Przełóż do miski.
  • Obierz rabarbar, pokrój w kostkę. Truskawki pokrój na mniejsze kawałki.  Na patelni po mięsie zagotuj wino, dodaj owoce wymieszaj i gotuj ok 10 minut do zmiękczenia rabarbaru.  Dodaj ocet, miód, przypraw solą - wymieszaj i gotuj do zgęstnienia ok 2-5 minut. Dodaj do sosu gotowe polędwiczki wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę.



Propozycja podania: z pieczonymi młodymi ziemniaczkami


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz