środa, 8 lipca 2020

Batony owsiane z orzechami

Mam taką swoją małą filozofię życiową, że powinno się żyć zdrowo, ale z głową. Dlaczego przy zdrowo jest ale? Bo zdrowie to nie tylko fizyczność, ale w dużej mierze psychika. I to czy np czasami sobie dajemy pofolgować, bez wyrzutów sumienia, zdecydowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie i głowę. Dlatego raz na jakiś czas sklepowe słodycze, paczka chipsów, czy nawet cheese z maka nikogo nie zabije, ani nie zniszczy żadnego harmonijnego życia typu fit.
Wszędzie powinien być umiar i poszukiwanie złotych środków. Ja jestem uzależniona od słodkości. Może to nie jest zdrowy nawyk, ale uważam to za przyjemność, której po prostu nie zamierzam sobie odbierać. Dlatego też szukam innych rozwiązań i tutaj naprzeciw wychodzą zdrowe przekąski.
Dziś jedna z nich, moja ulubiona, pełna orzechów, z nutą miodu. Batony owsiane!


Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • Garść orzechów włoskich
  • Garść migdałów
  • Garść słonecznika łuskanego
  • Kilka orzechów nerkowca
  • 50 g żurawiny/rodzynek
  • 50 g daktyli
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • Łyżka masła orzechowego
  • Łyżeczka cynamonu


Przygotowanie:
  • Posiekane orzechy, pestki i płatki owsiane posyp cynamonem i podpraż na blaszce do lekkiego zrumienienia w 180 st C.
  • W międzyczasie rozpuść masło orzechowe, miód i olej w rondelku - wymieszaj. 
  • Gotowa owsianą mieszankę przesyp do miski, dodaj posiekaną żurawinę i daktyle, roztopiony miód - dokładnie wymieszaj. Przełóż do wyłożonej papierem keksówki, dociśnij mocno (!) do blaszki i zapiekaj jeszcze ok 20 minut w 160 st C. 
  • Gotowe, zrumienione batony dobrze wystudź i dopiero wtedy pokrój.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz