wtorek, 9 sierpnia 2016

Zapiekana cukinia z mięsem mielonym

Uwielbiam połączenie cukinii i mięsa mielonego. Po cukiniowym lasagne przyszedł czas na zapiekane łódeczki z cukinii z wołowiną w sosie pomidorowym. Pychota! 

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 400 g mielonego wołowego
  • 1 duża cebula 
  • 3 duże dojrzałe pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g startego parmezanu/cheddaru
  • pół zielonej papryki
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • szczypior
  • świeża bazylia
  • oregano, sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Pomidory sparz wrzątkiem, ściągnij skórę i pokrój w kostkę. Paprykę umyj i pokrój w kosteczkę. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij na rozgrzanej patelni. Dodaj mięso, przypraw solą, pieprzem i oregano. Podsmaż do lekkiego zbrązowienia. Dodaj pomidory i paprykę. Zredukuj wodę z pomidorów, gotuj do utworzenia sosu. Pod koniec gotowania dodaj kilka posiekanych listków bazylii.
  • W międzyczasie przekrój na pół cukinię i wydrąż łyżeczką miąższ. Nastaw piekarnik na 180 stopni. 
  • Wypełnij cukinię gotowym mięsem, posyp serem, wyłóż pokrojone pomidorki koktajlowe. Zapiekaj ok 30 minut.
  • Gotowe cukinie posyp posiekanym szczypiorkiem i udekoruj bazylią.

1 komentarz: