środa, 21 października 2015

Krewetki na szpinaku z grillowaną papają i grejpfrutem

Bez wstępów. Po prostu krewetki. W sałatce. Nie byle jakiej sałatce. Tadam!

Składniki:
  • 100-150g krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • pół papai
  • świeży szpinak
  • garść łuskanego słonecznika
  • pół grejpfruta 
  • garść ulubionych kiełków 
  • 2 łyżki masła
  • sól morska
dressing:
  • łyżeczka golden syropu/miodu
  • łyżeczka sosu chili
  • pół łyżeczki trawy cytrynowej
  • sok z połowy limonki
  • 1/4 łyżeczki kolendry
Przygotowanie:

  • Oczyść krewetki z pancerza i jelit, umyj i odstaw do osuszenia.  Upraż słonecznik.
  • Papaję pokrój w półksiężyce, grejpfruta obierz ze skóry i pokrój na małe kawałki. 
  • Rozgrzej patelnię grillową, wyłóż papaję i smaż do zezłocenia z obu stron.
  • Rozpuść na patelni masło, na rozgrzany tłuszcz wrzuć drobno posiekane chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłóż krewetki. Smaż ok 1-2 minuty z każdej strony. Posól podczas obracania.
  • Przygotuj dressing - wymieszaj razem wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Wyłóż szpinak, kiełki - polej sosem, dalej grejpfrut, papaja, krewetki wraz z tłuszczem, chili i czosnkiem z patelni. Polej jeszcze raz sosem i posyp słonecznikiem.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Dziękuje za przepis, będzie pyszna kolacja dla mojego ukochanego :)

    OdpowiedzUsuń