Sesja nadeszła... znalazłam więc czas na dietę, ćwiczenia, ale najbardziej na gotowanie.
To niestety nie idzie w parze z ową dietą, ale czym byłoby życie bez tych wszystkich kalorycznych smakołyków.
Jednym z nich jest carbonara - śmietana, boczek - czego chcieć więcej!
Moją ulubioną wersją tego dania jest carbonara z brokułami.
Składniki:
- 400 g dowolnego makaronu
- mały brokuł
- 200-250 g śmietany 30%
- 100 g wędzonego boczku
- 2-3 żółtka
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule
- 100 ml białego ulubionego wina (wytrawne)
- 2 łyżki starego żółtego sera
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Wstaw wodę na makaron i brokuły
- Pokrój boczek w kosteczkę - podsmaż i przełóż do miseczki
- Cebulę drobno posiekaj - podsmaż na patelni (nie myj patelni po boczku), posiekaj drobno czosnek - dodaj do cebuli. Podsmaż chwilę i zalej winem. Duś przez ok 5 minut.
- W miseczce rozbełtaj jajka, dodaj 120 ml śmietany i ser- wymieszaj. Zmniejsz płomień.
- Wlej jajka do cebuli, dodaj boczek wszystko dokładnie wymieszaj. Dolej resztę śmietany, przypraw - wymieszaj
- Brokuły i makaron gotuj do miękkości al dente.
- Posiekaj drobno różyczki , dodaj do sosu. Makaron odcedź - wrzuć na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podgrzej jeszcze chwilę.
jak mam się uczyć to i sprzątanie domu staje się fascynującym zajęciem ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron z brokułami, super przepis
OdpowiedzUsuń