niedziela, 27 października 2013

Niezawodne ciasto naleśnikowe

Autorski (?)przepis na najlepsze ciasto naleśnikowe, zawsze wychodzi, jest delikatne i dobre zarówno do naleśników na słodko jak i wytrawnych.

Składniki (na ok 10-13 dużych naleśników):

  • 3,5 szklanki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • pół szklanki wody gazowanej
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • do smażenia: pół obranego ziemniaka, trochę oleju 
Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy. 
  • Olej wlej do szklanki ( tak na 1/5 szklanki może mniej), ziemniaka nabij na widelec i zamocz w oleju, wysmaruj nim patelnię (dzięki temu tłuszczu będzie wystarczająco - ani za mało, ani za dużo). Na rozgrzany olej wylej chochelką ciasto i poruszaj patelnią do uzyskania kształtu naleśnika :). Smaż z każdej strony po ok 1-2 minuty (ale raczej nie patrzeć na zegarek a obserwować ciasto i obrócić kiedy nadejdzie czas).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz