wtorek, 16 kwietnia 2013

Kotleciki w sosie koperkowym z ziemniakami

Póki nie rozłożyłam się do końca i nie utonęłam gdzieś w chusteczkach, zdążyłam zrobić obiad, na który miałam ochotę miesiąca.
Mięciutkie kotleciki z mięsa mielonego w domowym sosie ze świeżego koperku z młodymi ziemniaczkami i ogórasem... aż mam ochotę na więcej.
Jeśli zostało wam mięso po Bolognese, to nie ma lepszego sposobu na jego wykorzystanie.

Co potrzebujemy (na obiad dla 2 osób) ?

Do kotlecików:

  • 250 g mięsa mielonego (wychodzi ok 6 większych kotlecików)
  • 1 jajko
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: papryka słodka, przyprawa do mięsa mielonego, pieprz, oregano
  • 200- 250 ml bardziej niż ciepłej wody
Do sosu koperkowego:
  • natka świeżego koperku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła/margaryny
  • 3/4 szklanki ciepłego bulionu (najlepiej z prawdziwego rosołu, jak nie masz to z kostki rosołowej)
  • 3/4 szklanki ciepłej wody rozrobionej z solidną łyżką śmietany
  • opcjonalnie sól (gdy używacie bulionu z rosołu, w przypadku kostki- sama w sobie jest już słona)
+ oczywiście młode ziemniaczki i ogórek/buraczki czy tam surówka- wedle uznania.

 Przygotowanie:

  • Posiekaj na bardzo drobną kosteczkę (albo zmiażdż) czosnek.
  • Przełóż mięso do miseczki, dodaj jajko, czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i wygnieć.
  • Z gotowego mięsa formuj kuleczki. Następnie wrzuć na rozgrzaną patelnię i przysmaż z obydwu stron na średnim ogniu. 
  • Jak mięso się już troszkę przysmaży (ale nie usmaży!), podlej je (tylko nie chluśnij! trochę miłości!) ciepłą wodą i przykryj. Duś tak przez ok 30 minut, oczywiście doglądając i przewracając ze strony na stronę co jakiś czas.
  • Czas na sosik: posiekaj drobno koperek (nie musi być cała natka).Następnie rozpuść masło w rondelku, dodaj do niego mąkę - cały czas mieszając (na małym gazie to wszystko oczywiście). Jak już się zrobi zasmażka (trwa to chwilę) dodaj bulion - zamieszaj - i chwilę później wodę z śmietaną. Wszystko dokładnie wymieszaj i wsyp koperek - znów wymieszaj. Gotuj na bardzo małym ogniu jeszcze przez chwilę. 
Najlepiej zrobić sos zaraz przed podaniem, najbardziej czuć aromat koperku. Sos robi się ok 10 minut, może nawet mniej- jeśli wszystko dobrze logistycznie sobie zorganizujecie. Ziemniaki najlepiej gotować równocześnie ze smażeniem kotlecików - zrobią się mniej więcej w tym samym czasie.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz