poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Misa ryżowa z grillowaną polędwicą z indyka, mango i awokado


Praca w gastronomii nauczyła mnie dwóch rzeczy - jak zrobić coś z niczego/wszystkiego i jak przygotować coś, co zdąży się zrobić i zjeść w ciągu 20 minutowej przerwy. Różnego rodzaju misy - makaronowe, ryżowe z ulubionymi dodatkami i świeżymi ziołami to dla mnie strzał w dychę! 

Składniki:

mięso:
  • 200 g polędwicy z indyka
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oliwy
  • łyżka sezamu
  • pieprz
  • łyżeczka bazylii
  • pół łyżeczki kurkumy
ryż:
  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 40 g masła
  • 2,5 szklanki wodu
  • łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz
  • garść groszku z puszki
  • garść natki pietruszki
  • 6 listków mięty
dodatki:
  • pół mango 
  • pół mniejszego awokado
  • 4 pieczarki
  • 1/3 mniejszego ogórka
  • sok z limonki
Przygotowanie:


  • Ryż przesyp do garnka, zalej wodą, dodaj masło, bazylię, kurkumę, sól i pieprz. Zagotuj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok 10-15 minut (mieszaj od czasu do czasu i sprawdzaj twardość ryżu)
  • Polędwicę pokrój w cienkie paski, wymieszaj z sosem sojowym, oliwą, sezamem, przypraw pieprzem i bazylią. Podsmaż z obu stron. 
  • Mango pokrój w kostkę podsmaż (najlepiej na patelni grillowej) przez chwilę, ściągnij. Na tej samej patelni podsmaż pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko powinno być al dente, smażenie trwa chwilę. 
  • Awokado pokrój w paski, ogórka zetrzyj na tarce na długie paski - skrop sokiem z limonki, popieprz i posól. 
  • Gotowy ryż wymieszaj z posiekaną pietruszką i miętą, dodaj groszek i jeszcze raz wymieszaj. Przełóż do miseczki, wyłóż kupkami resztę składników.  Całość posyp sezamem oraz pietruszką (bądź kolendrą)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz