Składniki (ok 3 kieliszki musu):
- 120 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki whiskey
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki zaparzonej mocnej kawy
- 4 łyżki cukru
- 2 duże jajka
- 100 ml śmietanki 30/36%
- 1 mango
Przygotowanie:
- Czekoladę i masło rozpuść na parze, dodaj kawę i whiskey - wymieszaj. Ostudź. W osobnym naczyniu wymieszaj żółtka z 2 łyżkami cukru - rozgrzej na parze (tylko do momentu rozpuszczenia cukru). Połącz żółtka z czekoladą. W międzyczasie obierz i pokrój mango - zblenduj, przełóż do garnka i podgrzej do zagotowania - wystudź.
- Ubij na sztywno białka, pod koniec dodaj 2 łyżki cukru. Ubitą pianę wymieszaj z czekoladą do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ubij śmietankę i wymieszaj z masą czekoladową. Gotowy mus wyłóż na pulpę mango. Wierzch można udekorować dodatkowo bitą śmietaną.
- Schłodź w lodówce ok 2 h
Smacznego!
:D
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń