sobota, 11 czerwca 2016

Polędwiczka w sosie pieczarkowym

Mięso. Poprawia znacznie lepiej humor niż czekolada.
Przedstawiam propozycję na świnkę.


Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
  • ok 5 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka musztardy dijon
  • łyżeczka miodu
  • 80 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki whiskey
  • sól, pieprz, tymianek, papryka ostra
  • łyżka masła



Przygotowanie:
  • Polędwiczkę oczyść z żyłek, umyj i osusz. Pokrój na 1,5 cm paski. Przypraw solą, pieprzem, papryką tymiankiem. Podsmaż na rozgrzanej patelni z obu stron.
  • Cebulę zeszklij na maśle, dodaj sprasowany czosnek i pokrojone pieczarki. Podsmaż  3-5 minut. Wymieszaj z musztardą i miodem. Przypraw tymiankiem.  Połącz z polędwiczką, wlej whiskey i odparuj.
  • Dodaj śmietankę i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotuj do zgęstnienia sosu.
  • Podawaj z zieleniną i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz