poniedziałek, 20 czerwca 2016

Risotto z kurkami na białym winie

Pretekst do otwarcia butelki wina? Risotto.  ;)

Składniki:

  • 200 g kurek
  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • mała cebula
  • 3 łyżki masła
  • 100 g startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki


Przygotowanie:

  • Oczyść kurki, pokrój na mniejsze kawałki.
  • Rozgrzej oliwę na średnim ogniu, dodaj drobno pokrojoną cebulę i zeszklij. Dodaj ryż i wymieszaj tak, aby każde ziarno było pokryte oliwą. Dolej wina, wymieszaj- odparuj alkohol. Dodaj kurki. Następnie wlewaj stopniowo gorący bulion (po pół szklanki) - wymieszaj i czekaj z następną partią do całkowitego wchłonięcia płynu. Gotowanie zajmie ok 20 minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Ryż powinien być ugotowany al dente.
  • Gotowy ryż zdejmij z ognia, dodaj parmezan i masło. Wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji. Na końcu dodaj pietruszkę. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego... i na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz