Składniki:
- 200 g kurek
- 1,5 szklanki ryżu arborio
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 800 ml bulionu drobiowego
- mała cebula
- 3 łyżki masła
- 100 g startego parmezanu
- sól, pieprz
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
- Oczyść kurki, pokrój na mniejsze kawałki.
- Rozgrzej oliwę na średnim ogniu, dodaj drobno pokrojoną cebulę i zeszklij. Dodaj ryż i wymieszaj tak, aby każde ziarno było pokryte oliwą. Dolej wina, wymieszaj- odparuj alkohol. Dodaj kurki. Następnie wlewaj stopniowo gorący bulion (po pół szklanki) - wymieszaj i czekaj z następną partią do całkowitego wchłonięcia płynu. Gotowanie zajmie ok 20 minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Ryż powinien być ugotowany al dente.
- Gotowy ryż zdejmij z ognia, dodaj parmezan i masło. Wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji. Na końcu dodaj pietruszkę. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz