Wspominałam już, że Wietnam zrobił na mnie ogromne wrażenie, jeśli chodzi o kuchnię. Ogrom świeżych składników, pysznie wyważone smaki, buliony z korzenną nutą.
Zaraz po banh mi, a może i na równi z tą zaskakującą kanapką na naszym podium stanęła zupa Pho. Tradycyjnie gotowana przez wiele godzin na kościach wołowych. Jej aromat kieruje myśli w okres świąt, ponieważ w wywarze znajduje się anyż, goździki i laski cynamonu. Podawana w towarzystwie garści ziół, kiełków fasoli mung i ostrych dodatków. Najlepiej smakuje skropiona świeżą, dojrzałą limonką. W poniższym przepisie przedstawiam niemniej smaczną ,wegańską wersję tej zupy. Jej podstawą jest długo gotowany na wolnym ogniu warzywny bulion i dużo ziół prosto z doniczki.
Zaraz po banh mi, a może i na równi z tą zaskakującą kanapką na naszym podium stanęła zupa Pho. Tradycyjnie gotowana przez wiele godzin na kościach wołowych. Jej aromat kieruje myśli w okres świąt, ponieważ w wywarze znajduje się anyż, goździki i laski cynamonu. Podawana w towarzystwie garści ziół, kiełków fasoli mung i ostrych dodatków. Najlepiej smakuje skropiona świeżą, dojrzałą limonką. W poniższym przepisie przedstawiam niemniej smaczną ,wegańską wersję tej zupy. Jej podstawą jest długo gotowany na wolnym ogniu warzywny bulion i dużo ziół prosto z doniczki.
Składniki:
- 4 duże marchewki
- 2 duże korzenie pietruszki
- pół selera
- biała część pora
- 2 laski selera naciowego
- 2 cebule
- 6 plastrów imbiru
- natka pietruszki
- 2 gałązki lubczyku
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- ok. 10-15 kulek czarnego pieprzu
- 1 gwiazdka anyżu
- 5 goździków
- 10 ziaren kolendry
- 2 laski cynamonu
- 2 łyżki octu ryżowego
dodatki:
- makaron ryżowy szeroki
- limonka
- świeże chili
- kilka listków kolendry
- kilka listków bazylii tajskiej
- kiełki fasoli mung
- tofu wędzone
- szczypior
Przygotowanie:
- Cebulę i imbir opal nad ogniem, tak aby skórka była czarna. Wlej olej do garnka, rozgrzej na średnim ogniu. Wrzuć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, pietruszkę i seler. Podsmaż do zarumienienia. Dodaj opaloną cebulę, imbir i resztę warzyw i ziół. Zalej wodą tak, aby przykryła warzywa. Gotuj na małym ogniu około godziny. Po tym czasie na suchej patelni zrumień ziarna kolendry, goździki, cynamon i anyż. Dodaj wraz z resztą składników do wywaru. Gotuj jeszcze 2-3 godziny na małym ogniu.
- Przygotuj dodatki: makaron przygotuj według instrukcji, tofu pokrój w cienkie plastry i podsmaż. Wszystkie dodatki wyłóż do miseczki z bulionem.