Ostatnio dużo Wam pisałam o tym jak ważne są dla mnie śniadania. Nie wspomniałam jednak, że nawet najlepsze śniadanie nie będzie tak smaczne, jak jedzone w towarzystwie.
Uwielbiam te leniwe soboty, kiedy można poświęcić więcej czasu na przygotowanie, a później wspólne spałaszowanie tego wszystkiego. Zgadnijcie, co najszybciej znika ze stołu?
Słodkości! Nie ma nic lepszego na dobry początek dnia niż świeżo upieczone bułeczki lub zdrowe muffinki z gorącą kawą, a w moim przypadku ulubionym sokiem.
Składniki (na 9 muffinek):
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
- 1 dojrzały banan
- pół startego jabłka
Przygotowanie:
- Nastaw piekarnik na 180 stopni
- Przesiej mąkę do miski, dodaj wszystkie suche składniki - wymieszaj.
- W drugiej miseczce rozgnieć banana na miazgę, dodaj jajko, olej, mleko, jabłko - wymieszaj i dodaj do suchych składników. Dokładnie wymieszaj do momemntu pozbycia się śladów mąki.
- Przełóż masę do papilotek na ok 3/4 wysokości. Piecz około 20 minut.
Jak widzicie te muffinki zawierają dużo dobrych, zdrowych składników. Są ciekawą alternatywą śniadaniową i idealną przekąską na pogaduchy z koleżanką. I co najważniejsze, przygotujecie je w niecałe 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz