No i czemu nie?
Budda słynął z wystającego, najedzonego brzuszka. I tak też wygląda jego miska. Pełna pysznych, różnorodnych składników. No i nie wiem jak wy, ale ja lubię gościa. Jak on tak jadł i teraz tyle ludzi go wielbi,to może coś w tym jest! W końcu jesteś tym, co jesz. Zostań budddą, zjedź buddha bowl!
Składniki na 1 miskę:
- garść ciecierzycy z puszki
- garść świeżego szpinaku baby
- 4 pomidorki koktajlowe
- garść ulubionych kiełków
- 1/4 dużego awokado
- 1/4 cukinii
- 1/4 batata
- 1/4 cebuli czewonej
- sezam, czarnuszka
- rozmaryn, papryka słodka, tymianek, pieprz, sól, chili, oliwa
- papier do pieczenia
- sos: łyżka miodu, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, pół, łyżeczki muszardy
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa umyj i osusz.
- Cukinię i batata pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Przełóż do miski, dodaj przyprawy, skrop oliwą. Piecz w 180 stopniach około 25 minut, do czasu, aż bataty będą miękkie. Do miski po warzywach wrzuć ciecierzycę, wymieszaj z pozostałościami przypraw.
- Pomidorki przekrój w pół. Awokado pokrój w plastry.
- Sezam z czarnuszką wsyp na suchą patelnię, podpraż do zarumienienia. Uważaj, żeby ziarna się nie przypaliły.
- Przygotuj sos - wymieszaj wszystkie składniki, dopraw.
- Gdy pieczone warzywa będą gotowe wyłóż wszystkie składniki po kolei w misce. Na koniec suche składniki skrop sosem miodowym, w razie konieczności dopraw solą i pieprzem, posyp sezamem i czarnuszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz