Takie czyszczenie lodówki świetnie też sprawdzi się w daniach jednogarnkowych (tu pod garnkiem można wrzucić patelnię, blaszkę, naczynie żaroodporne), zupach, tartach itp.
Pozwoli wam to nie tylko na walkę z wyrzucaniem jedzenia, ale i zaoszczędzicie dużo pieniędzy i czasu nad obmyślaniem wymyślnych dań.
Moja propozycja z sytuacji lodówkowej na dziś: Quiche! A co w nim, to poniżej.
Składniki na tartę ok 28cm:
- 1 duży ugotowany lub upieczony burak
- 1 gruszka
- pół małej cukinii
- 75g łososia wędzonego/ pstrąga łososiowego
- 1 mała czerwona cebula
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietanki 30/36%
- tymianek, sól, pieprz
- ciasto: 150g zimnego masła, 250g mąki, 1 jajko, sól, łyżka zimnej wody
Przygotowanie:
- Przygotuj ciasto - przesiej do miski mąkę, masło podziel na małe kawałki - dodaj do mąki razem z jajkiem, wodą i solą. Wyrób energicznie do powstania gładkiej konsystencji (w razie potrzeby dosyp mąkę). Utwórz kulę i schłodź min. godzinę w lodówce.
- Nastaw piekarnik na 190 stopni
- Cukinię i obranego buraka pokrój w plastry, gruszkę w ósemkę, cebulę obierz i posiekaj w piórka. W miseczce roztrzep jajka, dodaj śmietankę, przypraw i wymieszaj.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na folii i przełóż do wysmarowanej masłem formy. Ponakłuwaj ciasto i przykryj folią aluminiową bądź papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiecz około 15 minut.
- Na podpieczony spód wyłóż wszystkie warzywa, gruszkę i poszarpanego na kawałki łososia. Przypraw. Zalej masą jajeczną. Wstaw do piekarnika na około 20-30 minut - do momentu kiedy masa się zetnie, a warzywa będą wyraźnie upieczone.
- Najlepiej smakuje w towarzystwie białego wytrawnego wina. Można podawać również ze świeżym szpinakiem bądź rukolą i posypać orzechem włoskim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz