wtorek, 28 marca 2017

Owsiane ciasteczka z czekoladą

brew pozorom nie mam w domu szafek wypełnionych po brzegi słodyczami, a ciasta nie wyskakują mi z lodówki. Piekę częściej dla kogoś lub dla swojej przyjemności z samej czynności pieczenia. Dziś jednak potrzebowałam na już zaraz czegoś słodkiego. Tak więc ze zbieraniny tego, co miałam padło na ciasteczka owsiane z gorzką czekoladą. Są pyszne! W sam raz na wieczór z serialem i dużym kubkiem herbaty.



Składniki(na ok 12 ciastczek):

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • łyżka kakao
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki wody
  • łyżka miodu
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
  • Czekoladę drobno posiekaj. Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt sucha (będzie się rozpadać i kruszyć) dodaj więcej jogurtu.
  • Gotową masę nakładaj łyżką lub łyżką do lodów na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz przez ok 13 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakują lekko wystudzone.

piątek, 24 marca 2017

Marchewkowe muffiny z kremem



    Normalni ludzie w moim wieku idą w piątek na imprezę. Ja nie jestem do końca normalna.. w piątek po pracy otwieram lodówkę i szukam składników na coś słodkiego. Dziś wpadła mi w oko marchewka, tak więc nie mogło być nic innego jak ciasto marchewkowe. Tym razem w postaci muffinek udekorowanych moim ulubionym kremem na bazie serka philadelphia.


    Składniki
    • 1 i 3/4 szklanki mąki
    • 1/3 szklanki oleju
    • pół szklanki jogurtu naturalnego
    • 3/4 szklanki mleka
    • 2 jajka 
    • 2 duże marchewki
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 0,5 łyżeczki sody
    • łyżeczka cynamonu
    • szczypta soli


    krem:

    • 125 g masła
    • 160 g serka typu philadelphia
    • 1-2 szklanki cukru pudru
    • 2 łyżki soku z cytryny
    Przygotowanie:
    • Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
    • Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem, sodą i solą. W drugiej misce dokładnie wymieszaj jajka, olej, jogurt i mleko. Połącz suche składniki z mokrymi.
    • Zetrzyj na średnich oczkach marchewkę. Dodaj do ciasta i wymieszaj dokładnie. W razie potrzeby dodaj mleka.
    • Piecz ok 20-25 minut do suchego patyczka.
    • W międzyczasie przygotuj krem - masło utrzyj do białości z cukrem, dodaj serek i cytrynę. Zmiksuj do połączenia. Odstaw do lodówki
    • Gotowe i schłodzone muffinki udekoruj kremem.

    czwartek, 23 marca 2017

    Polędwiczka z jabłakmi w sosie cydrowym

    Kiedyś już wspominałam, że gotowanie działa na mnie odstresowująco. Po ciężkim dniu najczęściej marzy się o położeniu na kanapie i nicnierobieniu. Ja też tak mam, jednak muszę położyć się z talerzem czegoś, co uszczęśliwi mój żołądek. A co jest jeszcze bardziej relaksujące od tego? A no położenie się z talerzem czegoś, co uszczęśliwi mój żołądek w towarzystwie czegoś, co zaniepokoi moją wątrobę. Wczoraj po dość średnim dniu pozwoliłam sobie popełnić polędwiczki duszone w cydrze z karmelizowanymi jabłkami i pieczonymi młodymi ziemniaczkami. Cydru oczywiście całego nie zużyłam, ale uwierzcie na słowo - nie zmarnował się.


    Składniki:
    • 0,5 kg polędwicy wieprzowej
    • 2 duże twarde jabłka
    • 300 ml cydru
    • 2-3 szalotki
    • pół szklanki śmietanki 30 %
    • łyżka octu jabłkowego
    • łyżeczka tymianku
    • łyżeczka rozmarynu
    • 3 łyżki brązowego cukru
    • 2 łyżki masła
    • sól, pieprz
    marynata
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • łyżka miodu
    • łyżeczka tymianku
    • łyżeczka musztardy
    • pieprz

    Przygotowanie:
    • Mięso oczyść z błonek, zmieszaj składniki marynaty i natrzyj polędwicę. Odstaw na minimum 2 h do lodówki (najlepiej na noc).
    • Posiekaj drobno szalotkę, jabłka obierz i pokrój w ósemki.
    • Wymieszaj jabłka z cukrem, podsmaż na patelni z odrobiną wody. Cukier, woda i sok z jabłek powinny utworzyć karmelową polewę. Smaż do miękkości, jednak uważaj, by nie były rozgotowane.
    • Na drugiej patelni obsmaż z każdej strony po ok 2 minuty polędwiczkę, podlewając octem. Zdejmij z patelni. Do tłuszczu po mięsie dodaj masło i zeszklij cebulę. Zalej cydrem. Dodaj mięso i przyprawy. Duś przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmij mięso i odstaw, by odpoczęło. Do cydru dodaj śmietankę i zagotuj do zgęstnienia. Pokrój polędwicę w plastry, polej sosem śmietanowym. Jabłka możesz wyłożyć obok lub połączyć przed podaniem z sosem.
    • Proponuję podać z pieczonymi młodymi ziemniaczkami przyprawionymi papryką i rozmarynem.


    sobota, 18 marca 2017

    Ciasto bananowe z kremem philadelphia

    Po półrocznej przerwie w gotowaniu wciąż odczuwam niedosyt i mam wewnętrzną potrzebę przebywania w kuchni. "Wakacje" jeszcze bardziej utwierdziły mnie w tym, że gotowanie czy pieczenie jest dla mnie formą relaksu, ale byłoby bez sensu gdybym robiła to tylko dla siebie. Uwielbiam sprawiać, że kogoś żołądek jest szczęśliwy :).  A czym innym uszczęśliwić łasucha jak nie ciastem? Tak więc powstał bananowiec!


    Składniki:

    • 2 szklanki mąki
    • 200 g cukru
    • 2 jajka
    • łyżeczka sody
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3 banany
    • 60 ml jogurtu naturalnego
    • 150 g miękkiego masła
    • szczypta soli
    • łyżka soku z cytryny
    Krem:
    • 50 g masła
    • 100-150 g cukru pudru
    • 130 g serka typu philadelphia*
    • łyżka soku z cytryny
    Przygotowanie:

    • Nastaw piekarnik na 165 stopni.
    • Mąkę wraz z proszkiem, sodą i solą przesiej do miski.
    • Banany rozgnieć na gładko. Ubij masło z cukrem do białości. Miksując, dodaj po jajku. Następnie dodaj jogurt, sok z cytryny i banany, zmiksuj na niskich obrotach. 
    • Połącz suche składniki z masą bananową. Dokładnie wymieszaj. 
    • Spód małej tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki nasmaruj tłuszczem. Wylej równomiernie ciasto. Piecz około 50 minut do momentu suchego patyczka.
    • Na gotowe, wystudzone ciasto wyłóż krem, posyp kakao.
    Krem:
    • Utrzyj masło z cukrem, dodaj serek i cytrynę. Zmiksuj do otrzymania gładkiej konsystencji.

    * serek philadelphia można zamienić jakimkolwiek innym naturalnym serkiem kanapkowym typu łaciaty lub milandia (z biedronki)

    czwartek, 16 marca 2017

    Koszyczki z jajkiem, pieczarkami i szynką szwarcwaldzką


    Wyznaję zasadę, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Mimo codziennego, porannego pośpiechu warto zadbać by było pełnowartościowe, dość sycące i dające energię na działanie w nowym dniu. Lubię jak jedzenie prócz smaku zachęca również wyglądem. Takie właśnie są chlebowe koszyczki z szynką i jajkiem. Można do nich dodać co tylko lubicie. Ich przyrządzenie zajmuje około 20 minut, z czego 15 siedzą w piecu. W tym czasie możesz ogarnąć mejkap czy wygrać zaciętą walkę z wiązaniem krawata. 


    Składniki:
    • 3-4 kromki chleba*
    • 2 małe jajka
    • 2 pieczarki
    • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej**
    • szczypior
    • sól, pieprz, zioła prowansalskie
    • pół plastra żółtego sera
    *może być czerstwy, tostowy
    ** parmeńska/boczek/co lubicie


    Przygotowanie:
    • W przypadku zwykłego chleba, odkrój skórkę, by kromka tworzyła prostokąt. Rozwałkuj na płasko. Dwoma (lub jedną, gdy jest duża) kromkami wypełnij sztywną formę na muffiny (blacha lub tekturowe twarde papiloty), tak aby dno i boki były całkowicie wypełnione.
    • Pieczarki pokrój w plastry, podsmaż chwilę na maśle.
    • Na suchej patelni podsmaż z obu stron szynkę. Lekko podsmażoną ułóż na skos w formie. Na to połóż po 3-4 plastry pieczarek, wlej jajko, przypraw. Ser pokrój drobno, posyp koszyczek.
    • Zapiekaj około 15 minut. Na końcu posyp posiekanym szczypiorkiem.
    • Do koszyczków można włożyć cokolwiek lubimy, dobrze sprawdzą się również suszone pomidory.

    Eklery polane czekoladą z kawałkami karmelizowanych orzechów

    Słodkości nigdy nie za wiele. Na Tłusty Czwartek wyłamałam się z pączkowego szaleństwa i postawiłam na delikatniejsze eklerki. Mimo, że przepis wydaje się długi i pracochłonny, wszystko robi się dość sprawnie. W efekcie otrzymacie rozpływające się w ustach eklerki w polewie czekoladowej i z orzechami w kamelu.



    Składniki:

    ciasto parzone:
    • 120 g masła
    • 1 szklanka wody
    • 1 szklanka mąki
    • 5 małych jajek
    • szczypta soli

    krem patissiere:
    • 600 ml mleka
    • 120 g cukru
    • 5 dużych żółtek
    • 30 g mąki pszennej
    • 30 g mąki ziemniaczanej
    • 1 laska wanilii

    polewa:
    • 100 ml śmietanki
    • 100 ml mlecznej czekolady
    • 50 g gorzkiej czekolady
    • 50g masła

    karmel
    • duża garść orzechów laskowych (więcej niż 100g)
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1/5 szklanki wody
    • 100 ml śmietanki 30%

    Przygotowanie:

    Ciasto
    • Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
    • Wodę i masło umieść w garnku. Rozpuść. Do gotującej się wody wsyp sól i mąkę, mieszaj energicznie do powstania gęstej,odchodzącej od brzegów garnka masy. Ostudź. Do letniej masy dodawaj, wolno miksując, po 1 jajku. Gotowy krem przełóż do szprycy z szeroką końcówką gwiazdką. Wyłóż na papier do pieczenia, zachowując odstępy (pamiętaj, że ciasto sporo urośnie). Piecz ok 20 minut. Wystudź. Przekrój na połówki.
    • W międzyczasie przygotuj krem.
    Krem
    • Mleko podgrzej z ziarnami wanilii. Doprowadź do wrzenia i odstaw na bok. W międzyczasie ubij żółtka z cukrem na gładką białą masę. Dodaj mąkę i zmiksuj. Dodaj część gorącego mleka. Zmiksuj. Masę dodaj do reszty mleka, wymieszaj dokładnie i zagotuj. Mieszaj do momentu zgęstnienia.
    • Gotowy krem przykryj folią (tak, aby dotykał powierzchni kremu) i odstaw do całkowitego wystudzenia. Później około godziny w lodówce.

    Polewa czekoladowa
    • Podgrzej na parze śmietankę z masłem, dodaj czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia.
    Karmelizowane orzechy:

    • Orzechy wyłóż na blaszce na papierze do pieczenia. Podpiecz 5-7 minut w 180 stopniach (łatwiej odejdzie brązowa skórka, w przypadku obranych orzechów podpraż na patelni). Zdejmij skórkę i podziel orzechy na 2-4 części.
    • Cukier przesyp do szerokiego naczynia z płaskim dnem. Dodaj wodę, wymieszaj. Gotuj (już nie mieszając) do uzyskania złotawego koloru. Zdejmij z palnika, śmietankę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Wrzuć orzechy, wymieszaj. Podgotuj jeszcze chwilę mieszając. Wystudź.
    Gdy wszystko będzie gotowe, ciasto przekrój na połówki, wypełnij za pomocą szprycy kremem i przykryj. Wierzch polej czekoladą a na nią (najlepiej jak trochę stężeje) wyłóż orzeszki. Eklery najlepiej smakują, gdy są trochę schłodzone.


    poniedziałek, 13 marca 2017

    Aromatyczny kurczak tikka masala

    Po ponad półrocznej przerwie - wróciłam! Wróciłam z głową pełną pomysłów i smaków. Kuchnia bałkańska nie podbiła mojego żołądka, tak więc poniżej to, co lubię najbardziej. Kolor, aromat i tysiąc smaków w jednym kęsie. Kuchnia indyjska.
    Tym razem najbardziej popularny, delikatny kurczak w sosie tikka masala


    Składniki:
    • 600g  piersi z kurczaka
    • 1 cebula
    • duży ząbek czosnku
    • 1,5 puszki krojonych pomidorów
    • 250 ml mleka kokosowego*
    • 3 łyżki masła
    • pół szklanki bulionu drobiowego
    • łyżeczka mielonego kuminu
    • łyżeczka mielonej kolendry
    • łyżka startego imbiru
    • 1,5 łyżeczki garam masali
    • 1,5 łyżeczki łyżeczka płatków chili
    • łyżeczka kurkumy
    • łyżeczka zmielonego kardamonu
    • łyżeczka suszonych liści kozieradki (opcj.)
    • 2 łyżki płynnego miodu/ golden syropu
    • pieprz, sól
    • do posypania świeża kolendra
    marynata:
    • 3 łyżki jogurtu naturalnego
    • sok z połowy limonki
    • drobno posiekany ząbek czosnku
    • łyżeczka zmielonej kolendry
    • 1/3 łyżeczki garam masali
    • pół łyżeczki kuminu
    • 1/4 łyżeczki kurkumy
    • 1 łyżeczka papryki ostrej
    • pieprz, sól
    *zamiennik śmietanki 30%

    Przygotowanie:

    • Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Dodaj do pokrojonego w kostkę kurczaka. Wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny,
    • Na rozgrzanej patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaj pomidory z puszki, wymieszaj. Zostaw na ok 2 minuty. Następnie dodaj imbir i podsmaż przez chwilę. Dodaj mleko kokosowe oraz bulion. Przypraw. Zmniejsz nieco ogień i gotuj przez ok 10-15 minut od czasu do czasu mieszając. 
    • W międzyczasie podsmaż zamarynowaną pierś. Mięso wraz z sokiem i tłuszczem przełóż do pomidorowej pasty. Wymieszaj, dodaj miód. Cały czas próbuj czy nie należy doprawić potrawy. Podgotuj ok 15 minut, do czasu aż sos zrobi się bardziej gęsty. Na końcu wymieszaj z liścmi kozieradki i udekoruj świeżą kolendrą.


    piątek, 3 marca 2017

    Brownies z polewą karmelową i preclami

    Jak to mówią - Czekolada nie pyta, czekolada rozumie. Co może być lepszego od brownies pełnego czekolady?
    Brownies z karmelem i słonymi preclami!

    Składniki:

    • 220 g masła
    • 180 g brązowego cukru
    • łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 3 jajka 
    • 125 g mąki
    • 100 g gorzkiej czekolady (min 70% kakao)
    • 100 g mlecznej czekolady
    • 2  łyżki ciemnego kakao
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli

    karmel:
    • szklanka brązowego cukru
    • 100 ml śmietanki 30 %
    • 25 g masła
    • szczypta soli
    precle


    Przygotowanie:
    • Nastaw piekarnik na 180 stopni.
    • Na parze: Masło rozpuść w garnku, dodaj czekoladę - wymieszaj. Dodaj cukier i wanilię, wymieszaj do rozpuszczenia. 
    • Przełóż do miski, miksuj dodając jajka (jedno po drugim, nie na raz).
    • W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodaj do masy czekoladowej i wymieszaj do połączenia.
    • Przełóż do blaszki, wyłożonej papierem. Piecz ok 30 minut.
    • Gotowe, lekko wystudzone ciasto polej polewą. 

    Polewa: 
    • Wsyp cukier do rondla o szerszym dnie. Rozpuść na małym ogniu. Gdy już się rozpuści, dodaj śmietankę i masło. Dokładnie wymieszaj. Odstaw z ognia, mieszaj jeszcze przez kilka minut.
    Gdy karmel trochę ostygnie, wyłóż na ciasto precle.