Składniki:
- 0,5 kg polędwicy wieprzowej
- 2 duże twarde jabłka
- 300 ml cydru
- 2-3 szalotki
- pół szklanki śmietanki 30 %
- łyżka octu jabłkowego
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka rozmarynu
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
marynata
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżka miodu
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka musztardy
- pieprz
Przygotowanie:
- Mięso oczyść z błonek, zmieszaj składniki marynaty i natrzyj polędwicę. Odstaw na minimum 2 h do lodówki (najlepiej na noc).
- Posiekaj drobno szalotkę, jabłka obierz i pokrój w ósemki.
- Wymieszaj jabłka z cukrem, podsmaż na patelni z odrobiną wody. Cukier, woda i sok z jabłek powinny utworzyć karmelową polewę. Smaż do miękkości, jednak uważaj, by nie były rozgotowane.
- Na drugiej patelni obsmaż z każdej strony po ok 2 minuty polędwiczkę, podlewając octem. Zdejmij z patelni. Do tłuszczu po mięsie dodaj masło i zeszklij cebulę. Zalej cydrem. Dodaj mięso i przyprawy. Duś przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmij mięso i odstaw, by odpoczęło. Do cydru dodaj śmietankę i zagotuj do zgęstnienia. Pokrój polędwicę w plastry, polej sosem śmietanowym. Jabłka możesz wyłożyć obok lub połączyć przed podaniem z sosem.
- Proponuję podać z pieczonymi młodymi ziemniaczkami przyprawionymi papryką i rozmarynem.
Musi być pyszne. Tak samo kaczkę uwielbiam z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)