Brownies z karmelem i słonymi preclami!
Składniki:
karmel:
- szklanka brązowego cukru
- 100 ml śmietanki 30 %
- 25 g masła
- szczypta soli
precle
Przygotowanie:
- Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Na parze: Masło rozpuść w garnku, dodaj czekoladę - wymieszaj. Dodaj cukier i wanilię, wymieszaj do rozpuszczenia.
- Przełóż do miski, miksuj dodając jajka (jedno po drugim, nie na raz).
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodaj do masy czekoladowej i wymieszaj do połączenia.
- Przełóż do blaszki, wyłożonej papierem. Piecz ok 30 minut.
- Gotowe, lekko wystudzone ciasto polej polewą.
Polewa:
- Wsyp cukier do rondla o szerszym dnie. Rozpuść na małym ogniu. Gdy już się rozpuści, dodaj śmietankę i masło. Dokładnie wymieszaj. Odstaw z ognia, mieszaj jeszcze przez kilka minut.
Gdy karmel trochę ostygnie, wyłóż na ciasto precle.
Kocham brownie! A w takiej wersji? Niebo :) Brakuje tu tylko masła orzechowego.
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuń