poniedziałek, 13 marca 2017

Aromatyczny kurczak tikka masala

Po ponad półrocznej przerwie - wróciłam! Wróciłam z głową pełną pomysłów i smaków. Kuchnia bałkańska nie podbiła mojego żołądka, tak więc poniżej to, co lubię najbardziej. Kolor, aromat i tysiąc smaków w jednym kęsie. Kuchnia indyjska.
Tym razem najbardziej popularny, delikatny kurczak w sosie tikka masala


Składniki:
  • 600g  piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • duży ząbek czosnku
  • 1,5 puszki krojonych pomidorów
  • 250 ml mleka kokosowego*
  • 3 łyżki masła
  • pół szklanki bulionu drobiowego
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżka startego imbiru
  • 1,5 łyżeczki garam masali
  • 1,5 łyżeczki łyżeczka płatków chili
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka zmielonego kardamonu
  • łyżeczka suszonych liści kozieradki (opcj.)
  • 2 łyżki płynnego miodu/ golden syropu
  • pieprz, sól
  • do posypania świeża kolendra
marynata:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z połowy limonki
  • drobno posiekany ząbek czosnku
  • łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki garam masali
  • pół łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • pieprz, sól
*zamiennik śmietanki 30%

Przygotowanie:

  • Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Dodaj do pokrojonego w kostkę kurczaka. Wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny,
  • Na rozgrzanej patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaj pomidory z puszki, wymieszaj. Zostaw na ok 2 minuty. Następnie dodaj imbir i podsmaż przez chwilę. Dodaj mleko kokosowe oraz bulion. Przypraw. Zmniejsz nieco ogień i gotuj przez ok 10-15 minut od czasu do czasu mieszając. 
  • W międzyczasie podsmaż zamarynowaną pierś. Mięso wraz z sokiem i tłuszczem przełóż do pomidorowej pasty. Wymieszaj, dodaj miód. Cały czas próbuj czy nie należy doprawić potrawy. Podgotuj ok 15 minut, do czasu aż sos zrobi się bardziej gęsty. Na końcu wymieszaj z liścmi kozieradki i udekoruj świeżą kolendrą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz