niedziela, 17 lipca 2016

Lasagne z cukinii

Uwielbiam cukinię w każdej postaci. Jest idealnym zastępstwem makaronu. Zdrowsza, mniej kaloryczna, pełna witamin i co najważniejsze - nadająca potrawie ciekawy smak. Zapraszam do spróbowania lasagne bez makaronu!

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 250 g serka ricotta
  • pół szklanki startej mozzarelli
  • 80 g startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 0,5 kg mielonego wołowego
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól, bazylia, oregano
Przygotowanie:
  • Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Wyłóż na rozgrzaną patelnię i lekko zeszklij. Dodaj mięso, podsmaż i dodaj pomidory. Przypraw i gotuj do momentu utworzenia się w miarę gęstego sosu.
  • Cukinię pokrój w cienkie paski (idealnie nadaje się do tego szeroka obieraczka lub skrawak do sera), nasmaruj je cienką warstwą tłuszczu - podsmaż na patelni grillowej (musi nadal być al dente). Odłóż na papier kuchenny.
  • Wymieszaj w misce sery i jajko. Dopraw solą, pieprzem i oregano.

  • Nastaw piekarnik na 190 stopni. W naczyniu żaroodpornym wyłóż kolejno: paski cukinii, mięso, ser (wyjdą ok 2 warstwy). Na wierzchu ułóż cukinię. Zapiekaj pod przykryciem ok 20 minut, następnie posyp wierzch resztą sera i włóż do piekarnika na jeszcze 10 minut.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ale fajny przepis! Chciałabym zobaczyć jak wygląda po przekroju :)
    Zapraszam . https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń