piątek, 29 lipca 2016

Czekoladowy suflet z sosem z czerwonej porzeczki

Suflet to deser, którego zawsze się bałam. Tyle mówi się o technice przygotowania, wyrastaniu, opadaniu. Technika fakt najważniejsza, ale po swoim pierwszym razie z sufletem stwierdzam - nie ma czego się bać! Ważne, aby składniki miały temperaturę pokojową, a wszystkie czynności były wykonywane dość sprawnie, ale zarazem delikatnie. Przepis ze strony mojewypieki.com . Ja dodałam kwaśny sos z czerwonej porzeczki przełamujący słodycz czekolady.

Składniki na ok 3 suflety:

  • 140 g dobrej gorzkiej czekolady
  • 90 ml śmietanki kremówki
  • 2,5 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka rumu
sos:
  • 3/4 szklanki porzeczek
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka czerwonego octu winnego
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

  • Ramekiny wysmaruj cienko masłem i wysyp drobnym cukrem (nadmiar odsyp).
  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni
  • Oddziel żółtka od białek. Śmietankę wraz z rumem i cukrem umieść w rondelku. Zagotuj i zdejmij z ognia. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Wystudź - czekolada musi być letnia, nie zimna. Po ostudzeniu dodaj żółtka - wymieszaj. Czekolada powinna być lekko płynna.
  • W osobnym naczyniu ubij białka prawie na sztywno - powinny robić się tzw. fale, jednak nie mogą być za mocno ubite.
  • Część białek połącz z masą czekoladową, wymieszaj delikatnie i dodaj resztę białka. Wymieszaj tylko do momentu uzyskania jednolitej masy.
  • Napełnij ramekiny masą (musi dosięgać samej krawędzi naczynia). Przełóż natychmiast do nagrzanego piekarnika i po 30 sekundach zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Piecz ok 14-15 minut.
  • W międzyczasie przygotuj sos porzeczkowy:
  • Porzeczki przesyp do rondla, dodaj resztę składników i duś ok 15 minut. Można na końcu zblendować lub przetrzeć przez sito do uzyskania jednolitej konsystencji.


Suflet podaje się od razu po wyciągnięciu z piekarnika.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz