środa, 21 października 2015

Krewetki na szpinaku z grillowaną papają i grejpfrutem

Bez wstępów. Po prostu krewetki. W sałatce. Nie byle jakiej sałatce. Tadam!

Składniki:
  • 100-150g krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • pół papai
  • świeży szpinak
  • garść łuskanego słonecznika
  • pół grejpfruta 
  • garść ulubionych kiełków 
  • 2 łyżki masła
  • sól morska
dressing:
  • łyżeczka golden syropu/miodu
  • łyżeczka sosu chili
  • pół łyżeczki trawy cytrynowej
  • sok z połowy limonki
  • 1/4 łyżeczki kolendry
Przygotowanie:

  • Oczyść krewetki z pancerza i jelit, umyj i odstaw do osuszenia.  Upraż słonecznik.
  • Papaję pokrój w półksiężyce, grejpfruta obierz ze skóry i pokrój na małe kawałki. 
  • Rozgrzej patelnię grillową, wyłóż papaję i smaż do zezłocenia z obu stron.
  • Rozpuść na patelni masło, na rozgrzany tłuszcz wrzuć drobno posiekane chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłóż krewetki. Smaż ok 1-2 minuty z każdej strony. Posól podczas obracania.
  • Przygotuj dressing - wymieszaj razem wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Wyłóż szpinak, kiełki - polej sosem, dalej grejpfrut, papaja, krewetki wraz z tłuszczem, chili i czosnkiem z patelni. Polej jeszcze raz sosem i posyp słonecznikiem.
Smacznego!

wtorek, 20 października 2015

Gorąca gęsta czekolada z orzechową niespodzianką

Zimowa aura nie rozpieszcza. Jednak kiedy jak nie teraz schować się w grubym, wełnianym swetrze pod ciepłym kocem z kubkiem gorącej, gęstej domowej czekolady? Wyjątkowo dopasowanym partnerem dla czekolady jest orzech.. a może tak rozgrzewający orzech?


Składniki:

  • 80 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady (min. 80% kakao)
  • 50 ml orzechówki
  • 150ml śmietanki 30% lub  tłustego mleka
  • 150 ml śmietanki do ubicia




Przygotowanie:

  • Śmietankę wlej do rondla, dodaj pokruszoną czekoladę. Podgotuj na małym ogniu, mieszaj cały czas do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady. Jeśli czekolada jest zbyt gęsta, dodaj trochę mleka. Na koniec wlej orzechówkę, wymieszaj. Gotową czekoladę przelej do kubków, dodaj na wierzch ubitą śmietanę i udekoruj wiórkami z czekolady. 
Taka czekolada na pewno dobrze was rozgrzeje w nadchodzące mrozy.

Smacznego!

poniedziałek, 19 października 2015

Pieczeń w towarzystwie grzanek z gruszką

Przy okazji ostatnich zakupów dostrzegłam niepokojące zjawisko - ozdoby świąteczne w październiku (nie, nie znicze, bożonarodzeniowe!)... Ta zimowa aura przypomniała mi smak z dzieciństwa. Jak święta to musi być pieczeń.Jak pieczeń to karkówka.

Składniki:
  • 1 kg karkówki bez kości
  • bagietka
  • 2 gruszki
  • garść siekanych orzechów
  • miód
  • łyżka mąki
marynata:
  • łyżka sosu worecester
  • 2 łyżki sosu Tabasco Chipotle&Cola  (lub ostry keczup + 2 łyżki coli)
  • ząbek czosnku
  • papryczka chili
  • pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
  • Karkówkę umyj, osusz i oczyść z żyłek.
  • Papryczkę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Natrzyj nią mięso, zwiąż sznurkiem i odstaw do lodówki na minimum 1,5 godziny (najlepiej na noc).Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Gotowe mięso wstaw w naczyniu żaroodpornym do piekarnika i piecz około 1,5 godziny - miękkość mięsa sprawdź nożem.  Co pół godziny obróć karkówkę na drugą stronę. 
  • Bagietkę pokrój na małe kanapki, na każdą połóż plaster gruszki. Polej łyżeczką miodu, posyp orzechami i zapiekaj do kruchości. W międzyczasie przygotuj sos do karkówki. Tłuszcz z mięsa przelej do rondelka, podgotuj z rozrobioną wcześniej w wodzie łyżką mąki, mieszaj do zgęstnienia. W razie potrzeby dodaj mąkę lub wodę.

Smacznego!

czwartek, 1 października 2015

Makaron z kurkami w sosie z serem pleśniowym

Jesień kojarzy mi się z lasem. Z zapachem mchu, barwnymi liśćmi.. Jeśli las to też grzyby, a wśród nich żółte, najszlachetniejsze kurki. Mogłabym jeść je w każdej postaci, najbardziej jednak lubię w towarzystwie  pasty i kieliszka dobrego białego wina.



Składniki:


  • makaron tagliatelle/spaghetti
  • 150-200 g kurek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 80 g sera pleśniowego (u mnie brie)
  • mała cebula
  • sól, pieprz, tymianek
  • koperek
  • łyżka masła


Przygotowanie:

  • Ugotuj makaron al dente, w międzyczasie przygotuj sos kurkowy. 
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę - zeszklij na maśle, dodaj oczyszczone i osuszone kurki (możesz pokroić na mniejsze kawałki). Duś około 15-20 minut, w trakcie przypraw.
  • Do gotowych kurek dodaj zahartowaną śmietanę, pokruszony ser - mieszaj do momentu uzyskania jednolitego sosu.
  • Gotowy makaron przełóż na patelnię, wymieszaj z sosem. Podawaj z posiekanym koperkiem.
Smacznego!