Składniki:
- 800 g twarogu dwukrotnie zmielonego
- 2 całe jajka, 3 białka
- 300 ml śmietanki 30 %
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej
- laska wanilii
spód:
- 150 g ciastek typu digestive
- 60 g roztopionego masła
ponadto: 200 g czekolady, 100 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 150 stopni. Na dolnej półce ustaw szerokie naczynie z ciepłą wodą.
- Masło i rozkruszone ciastka umieść w malakserze - zmiksuj do całkowitego rozdrobnienia. Przyciskając wyłóż ciasteczkami dno tortownicy (ok 24-26cm). Odstaw do schłodzenia do lodówki.
- Wszystkie składniki na masę umieść w misie i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji (tylko do momentu połączenia składników). Wyłóż na schłodzoną masę ciasteczkową.
- Piecz przez ok 1-1,5 h. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty, ale nie suchy. Pozostaw do ostudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony odstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
- Polewa czekoladowa: czekoladę wraz ze śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszaj, wystudź i polej nią gotowe ciasto.
Smacznego!
Miami na 100 pro skorzystam :P
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://hopeinmusichim.blogspot.com/
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńDoszedłem do wniosku, że dawno nie jadłem sernika :)
OdpowiedzUsuńnależałoby odzyskać stracony czas ;) polecam przepis... idealny na sernikowe powroty ;)
Usuń:O mogę kawałek? *.*
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie.:)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
❤