czwartek, 5 lutego 2015

Roladki piersi kurczaka z suszonymi pomidorami

Za oknem szaro buro, zimno... w takie dni wizualizuję sobie miejsce pełne słońca, ciepłe morze, życzliwych ludzi... i obłędne jedzenie. Tak zapamiętałam Italię..z chęcią tam wracam, chociażby kulinarnie. Poniżej mała wariacja na temat kuchni włoskiej ;)


Składniki:
  • 2 duże piersi kurczaka
  • ok 6 suszonych pomidorów z zalewy
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia
ponadto:
  • makaron pappardelle
  • 200 g liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g śmietany 
  • masło
Przygotowanie:
  • Kurczaka umyj, usuń tłuszcz, żyłki. Roztłucz jak na schabowe - przypraw solą i pieprzem. Ułóż wzdłuż piersi ok 3 pomidory. Zwiń w roladkę. 
  • Rozłóż plastry szynki obok siebie , połóż na środku roladkę i zawiń. Posyp ziołami prowansalskimi.
  • Do naczynia żaroodpornego wlej olej z pomidorów. Wyłóż roladki. Piecz ok 20-25 minut w 190 stopniach.
  • W międzyczasie ugotuj makaron i przygotuj szpinak. Rozpuść masło na patelni, dodaj czosnek i szpinak, duś pod przykryciem do czasu aż liście stracą swoją objętość. Dodaj śmietanę, wymieszaj i duś jeszcze przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz