- 2 duże piersi kurczaka
- ok 6 suszonych pomidorów z zalewy
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia
ponadto:
- makaron pappardelle
- 200 g liści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 100 g śmietany
- masło
Przygotowanie:
- Kurczaka umyj, usuń tłuszcz, żyłki. Roztłucz jak na schabowe - przypraw solą i pieprzem. Ułóż wzdłuż piersi ok 3 pomidory. Zwiń w roladkę.
- Rozłóż plastry szynki obok siebie , połóż na środku roladkę i zawiń. Posyp ziołami prowansalskimi.
- Do naczynia żaroodpornego wlej olej z pomidorów. Wyłóż roladki. Piecz ok 20-25 minut w 190 stopniach.
- W międzyczasie ugotuj makaron i przygotuj szpinak. Rozpuść masło na patelni, dodaj czosnek i szpinak, duś pod przykryciem do czasu aż liście stracą swoją objętość. Dodaj śmietanę, wymieszaj i duś jeszcze przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz