Tym razem tradycyjnie, smacznie, bez zbędnych udziwnień.
Składniki
- 1 kg twarogu zmielonego 2-3 razy
- 4 duże jajka
- 200 g masła
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- aromat waniliowy
- łyżeczka proszku do pieczenie (opcjonalnie)
lukier: szklanka cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny, łyżka wody, skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
- Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę. Dodaj żółtka, aromat - zmiksuj.
- Stopniowo dodawaj twaróg, cały czas miksując. Dodaj proszek do pieczenia, mąkę, zmiksuj.
- Ubij białka na sztywną pianę i dodaj do masy serowej - delikatnie wymieszaj.
- Spód blachy wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż równo masę. Piecz w 160 stopniach przez około godzinę (na dolną półkę połóż szerokie naczynie z gorącą wodą). Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Przygotuj lukier, udekoruj wystudzony sernik.
Mmm, wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuń