Składniki:
- 1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie
- 0,5 kg białej dobrej czekolady
- 5 jajek
- ok 0,5 szklanki cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 ml mleka
ponadto: 250 g truskawek, łyżka żelatyny, 3 łyżki cukru, łyżka soku z cytryny, łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce wody
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do przestygnięcia.
- Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z serem, cukrem, ekstraktem, mlekiem i wystudzoną czekoladą. Następnie białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj delikatnie z masą serową.
- Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę.
- Piecz w 150 stopniach przez ok 60-70 minut. Po upieczeniu zostaw do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
- Aby sernik nie popękał i nie opadł, na niższym poziomie piekarnika połóż szerokie naczynie z wodą (zapobiegnie przesuszeniu ciasta). Od góry sernik można również przykryć luźno papierem do pieczenia, dzięki temu nie przypiecze się i zachowa kolor.Gotowy sernik powinien być z wierzchu ścięty i sprężysty, nie płynny.
- Polewa truskawkowa: Żelatynę zalej łyżką wody - wymieszaj. Truskawki wraz z resztą składników zagotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Do gotujących się owoców wlej żelatynę. Gotuj jeszcze przez chwilę do uzyskania żelowej konsystencji. Wystudź, polej wierzch gotowego sernika.
Pyszności!
OdpowiedzUsuńMmm, musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuń