Składniki:
tempura - gotowa mieszanka luuub:
sałatka (2 porcje):
- 2 duże garście rukoli
- 1 grejpfrut
- garść ulubionych kiełków (u mnie rzodkiewki)
- łyżka słonecznika łuskanego
- sos: 1/3 papryczki chili, sok z 1 limonki, pieprz, sól, oliwa
ponadto: sos słodko-kwaśny, sojowy do maczania
Przygotowanie:
- Krewetki umyj, osusz, natnij i wyjmij jelita.
- Tempura: składniki wrzuć do miski, wymieszaj do połączenia i uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę włóż do drugiej wypełnioną zimną wodą.
- W głębokim naczyniu rozgrzej olej (stopień rozgrzania sprawdź wrzucając niewielką ilość ciasta - powinno skwierczeć i pływać), zamocz krewetkę w cieście i za ogonek wrzuć na patelnię (niewielką ilość po 3-4, aby nie obniżyć temperatury oleju). Smaż do czasu aż się zarumienią. Gotowe krewetki wyłóż na ręcznik papierowy.
Sałatka:
- Rukolę umyj i pozostaw w durszlaku. Grejpfruta obierz ze skóry, podziel na małe kawałki (nie może być żadnej skórki). Wyłóż rukolę na talerz, na nią grejpfrut, kiełki, słonecznik
- Pokrój drobno chili, zmieszaj z limonką (najlepiej w moździerzu), dodaj oliwę, pieprz, sól - polej sałatkę.
Smacznego!
Takie krewetki zjadłabym z dużą chęcią :)
OdpowiedzUsuń