piątek, 25 lipca 2014

Zapiekane warzywa pod mozzarellą

Niedawno gościł u mnie brat.. chyba nie trafiłam jeszcze na lepiej gotującego faceta :). Nie jestem fanką dań czysto warzywnych tym bardziej cukinii... którą od tej pory zamierzam przyrządzać regularnie. Jedzonko jest bardzo sycące, pożywne... no i samo zdrowie ;)


Składniki:
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • gałązka pomidorków koktajlowych
  • 1 mozzarella
  • ponadto: oliwa z oliwek, sól, pieprz
propozycja sałatki:
  • rukola
  • pęk rzodkwi 
  • nektarynka  
  • ocet balsamiczny, oliwa, sól, pieprz 

Przygotowanie:
  • Bakłażana i cukinię pokrój w poprzek w okręgi o grubości ok 1,5 cm. (cukinię pod skosem). Posól i odstaw do momentu puszczenia soków. Następnie umyj i osusz. Posmaruj oliwą z oliwek.
  • Mozzarellę pokrój w cienkie plastry, wyłóż na warzywa. Przypraw solą i pieprzem. 
  • Pomidorki ostrożnie umyj, aby zostały na gałązce. Wysmaruj je oliwą
  • Warzywa wyłóż na blachę na papierze do pieczenia. Zapiekaj  do momentu lekkiego zbrązowienia sera w 180 stopniach (ok 30-45 minut grzanie góra-dół)
  • W  tym czasie przyrządź sałatkę - umyj dokładnie rukolę - przypraw solą, pieprzem oraz odrobiną oliwy i octem balsamicznym. Zostaw do przegryzienia w lodówce. Pod koniec pokrój rzodkiew w okręgi, nektarynkę w mniejsze plastry - wyłóż na sałatę.
Najlepiej podawać z podpieczoną bagietką.
Smacznego!

1 komentarz: