środa, 25 września 2013

Klasyczna szarlotka na kruchym cieście

Pyszna, rozpływająca się w ustach szarlotka. Idealna do herbaty, czy gałki lodów waniliowych. Dobra zarówno na zimno jak i na ciepło.. w porównaniu do murzynka - udała się w każdym calu. Przepis powstał z połączenia 2 przepisów : ze strony slodkiefantazje.pl i książki kucharskiej Kuchnia Polska


Składniki:

  na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko, 1 żółtko
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki mleka
  • 160 g masła
  na wypełnienie jabłkowe:
  • ok 6 dużych jabłek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 40 g masła
  • łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
  • Jabłka obierz, wykrój nasiona i pokrój na małe kawałki. Wrzuć do garnka dodaj 1/4 szklanki wody, cukier, cynamon, masło - wymieszaj i gotuj na małym ogniu do czasu aż będą mięciutkie, dodaj mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze trochę.
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski, dodaj cukier, masło, cukier waniliowy, jajka, mleko. Ciasto wyrób dokładnie. Będzie dość klejące, ale to dobrze. Podziel na 2 części. Warto rozwałkować je na posypanym mąką blacie pod folią (dzięki temu ciasto nie będzie się odrywać i przyklejać do wałka). Następnie przenieś 1 część na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyłóż na ciasto jabłka i przykryj drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Szarlotkę włóż ponownie do piekarnika na jeszcze ok 30 minut (do uzyskania przyrumienionego ciasta)
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz