Składniki (na ok 4 bułeczki):
- 4 większe bułki (np ciabaty lub do hot dogów)
- ok 12-15 pieczarek
- 1 cebula
- 1,5 łyżki keczupu
- ser żółty (jakieś 50-100g)
- masło (!) do smażenia
- łyżka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pieczarki zetrzyj na tarce (na większym oczku), cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę.
- Podsmaż cebulę na rozgrzanej patelni - na maśle (!!! na oleju nie będzie tego samego smaku) do zezłocenia, potem dodaj pieczarki, wymieszaj, podsmaż chwilę - przypraw solą, pieprzem, następnie duś na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut (od czasu do czasu mieszając).
- Nagrzej piekarnik na 170 stopni
- Przełóż farsz do miseczki, dodaj keczup, zioła prowansalskie, jeśli trzeba dosól i dopieprz. Zetrzyj ser i wymieszaj z farszem.
- Przetnij bułkę z jednej strony (od takiej do hot doga - odetnij dupkę) , wyjmij wnętrze bułki i wypełnij ją farszem. Gotowe bułeczki wstaw do piekarnika i podpiecz do chrupkości bułki (ok 8 minut).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz