A jak jesień to ucieczka od orientalnych podróży kulinarnych. Wracam do domowych smaków, pełnych leśnych aromatów, rozgrzewających sosów, polskich klusek, kluseczek, mącznych ciast. Z tego urodziły się pierogi z kurkami ze słodką ricottą.
Składniki (na ok 30-40 sztuk)
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml wrzątku
- sól
- 30 g miękkiego masła
Farsz:
- 350 g kurek
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- tymianek
- 400 g ricotty
- 3 łyżki jogurtu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Zagnieć i wyrabiaj przez kilka minut (im dłużej, tym ciasto będzie bardziej elastyczne). Zawiń w folię i odstaw na ok min. pół godziny. Gotowe ciasto rozwałkuj cienko na podsypanej mąką stolnicy i wykrawaj szklanką okręgi.
- Farsz: Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij i dodaj drobno posiekane kurki. Przypraw pieprzem, solą, tymiankiem, posiekaną natką pietruszki. Podsmaż do momentu odprowania wody. Ricottę wymieszaj z jogurtem, dodaj gotowe grzyby i dopraw wedle uznania. Farsz powinien być wyrazisty. Nakładaj po łyżeczce farszu i zlep brzegi ręcznie lub maszynką. Ulepione pierogi odkładaj na deskę podsypaną mąką.
- W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Gotowe pierogi przełóż partiami do wody i wyciągnij po ok 2 minutach od wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz