czwartek, 29 sierpnia 2019

Pierogi z kurkami i ricottą

Schyłek lata to dla mnie zapach rozgrzanego betonu po ulewnym deszczu, krótsze dni, ale przede wszystkim zmieniające się warzywa na pobliskim targu. Grzyby, jagody, dynie... to tylko może oznaczać jedno. Idzie jesień!
A jak jesień to ucieczka od orientalnych podróży kulinarnych. Wracam do domowych smaków, pełnych leśnych aromatów, rozgrzewających sosów, polskich klusek, kluseczek, mącznych ciast. Z tego urodziły się pierogi z kurkami ze słodką ricottą.


Składniki (na ok 30-40 sztuk)

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml wrzątku
  • sól
  • 30 g miękkiego masła
Farsz:
  • 350 g kurek
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • 400 g ricotty
  • 3 łyżki jogurtu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  • Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Zagnieć i wyrabiaj przez kilka minut (im dłużej, tym ciasto będzie bardziej elastyczne). Zawiń w folię i odstaw na ok min. pół godziny. Gotowe ciasto rozwałkuj cienko na podsypanej mąką stolnicy i wykrawaj szklanką okręgi.
  • Farsz: Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Zeszklij i dodaj drobno posiekane kurki. Przypraw pieprzem, solą, tymiankiem, posiekaną natką pietruszki. Podsmaż do momentu odprowania wody. Ricottę wymieszaj z jogurtem, dodaj gotowe grzyby i dopraw wedle uznania. Farsz powinien być wyrazisty. Nakładaj po łyżeczce farszu i zlep brzegi ręcznie lub maszynką. Ulepione pierogi odkładaj na deskę podsypaną mąką.
  • W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Gotowe pierogi przełóż partiami do wody i wyciągnij po ok 2 minutach od wypłynięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz